Ştim cu toţii că se aproprie iarna şi că aceasta o să fie una dintre cele mai geroase ierni din ultimii an. Mai ştim că factura la gaz este din ce în ce mai mare, iar noi trebuie să plătim din ce în ce mai mult pentru încălzire.
Pentru asta trebuie să ne pregătim încă de acum sistemele de încălzire şi să alegem cele mai bune şi mai ieftine surse de incalzire.
În legătură cu acest domeniu, l-am invitat pe Tudor Olar, pasionat de energia regenerabilă să ne prezinte cele mai importante 5 surse de incalzire ieftina pentru această iarnă.
Cele 5 Surse de incalzire ieftina pentru aceasta iarna
Cea mai mare grijă pe care o are fiecare dintre noi acum că vine sezonul rece este legată de cheltuielile pe care trebuie să le facem. Cele mai mari cheltuieli sunt pentru încălzirea locuinței.
Că vorbim de gaz, lemne, sau energie electrică întodeauna banii pe care îi vom scoate din buzunar vor fi mai mulți.
Astăzi îţi voi vorbi de 5 surse de incalzire ieftina pe care le putem lua în calcul atunci când vine sezonul rece:
1. Design solar pasiv
Aceasta, din punctul meu de vedere, este una din cele mai simple metode de a economisii bani când vine vorba de încălzirea locuinței.
Această metodă se adresează într-o primă fază doar celor care vor să-și construiască o locuință nouă pentru că design-ul solar pasiv implică orientarea camerelor în care ne desfășurăm cel mai des activitatea de zi cu zi cu peretrele cel mai lung spre nord.
Următorul pas este izolarea cât mai bună a casei, deci de lucrul ăsta pot profita și cei care deja au o casă construită. Astfel casa devină o casă pasiva.
2. Instalarea unor colectoare solare
Tot mai mulți oameni aleg acestă variantă care este destul de ieftină ținând cont că o astfel de instalație costă mai mult decât o centrală convențională pe gaz, dar îți amortizezi cheltuielile în câțiva ani.
Există două tipuri de colectoare solare: plan plate și cu tuburi vidate. Cele cu tuburi visate sunt mai eficiente decât cele plan plate, dar sunt și un pic mai scumpe.
Întodeauna când instalați un collector solar trebuie avut grijă ca acesta să fie îndreptate spre nord altfel eficiența lui scade foarte mult.
O altă alternativă ieftină la încălzire este montarea panourilor radiante. Acestea pe lângă faptul că sunt destul de eficiente se încadrează foarte bine în design-ul locuinței.
Dezavantajul ar fi că acestea mănâncă foarte multă tensiune și au existat cazuri în care au mai sărit câteva siguranțe electrice.
4. Pompe de căldură
Pompele de căldură sunt o alternativă foarte interesantă mai ales că acestea la fel ca și colectoarele solare fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile.
Acestea sunt de mai multe feluri, dar cele mai întâlnite sunt cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.
5. Încălzirea cu brichete
Deși nu pare la fel de „verde” ca cele 4 metode de mai sus, încălzirea cu brichete este și ea foarte eficientă. Practic în loc de lemne folosești brichete din rumeguș.
Acestea au o eficiență ridicată, iar avantajul lor este prețul scăzut și faptul că nu mai trebuie tăiați copaci pentru a ne deservi la încălzire.
Dacă ar fi să aleg cred că aș merge pe variantele 1, 2 și 4. Aș instala o pompă de căldură, niște colectoare solare și aș avea în vedere orientarea camerelor din casă.
Alte câteva surse de incalzire mai comune
Chiar dacă investiția este mai mare, sunt sigur că nici nu va mai fi necesară branșarea la gaz.
În continuare te invit pe tine să-mi spui care crezi că sunt cele mai bune metode de încălzire din punct de vedere al costului de utilizare?