Cum sa economisesti inteligent prin fonduri mutuale – Interviu cu Dragos Darabut

Ştiai că una dintre cele mai bune metode de a economisi inteligent este să-ţi plasezi banii în fonduri mutuale?

Un ghid de înţelegere a fondurilor mutuale înainte să citeşti acest super interviu găseşti AICI.

Vreau să promovez mai mult investiţiile inteligente pe blog, iar azi am pregătit un super interviu cu un expert în fonduri mutuale.

Dragoş Darabut, este Director General Vanguard Asset Management, companie cu experienţă de peste 15 ani în administrarea fondurilor de investiţii.

Mai multe detalii despre cum să investeşti în fonduri mutuale şi despre fondurile de investiţii administrate de Vanguard Asset Management găseşti în interviul de mai jos.

Interviu dragos darabut

Interviu cu Dragos Darabut – Cum sa economisesti inteligent

[divider top=”no” size=”2″ margin=”5″]

Laurenţiu Mihai: Ce înseamnă fonduri mutuale şi care a fost evoluţia lor pe piaţa românească în ultimii ani?

Dragos Darabut: Fondurile de investitii aduna bani de la mai multi investitori si ii plaseaza in diverse instrumente financiare cu scopul de a obtine randamente pozitive. In schimbul banilor investiti initial, investitorii primesc unitati de fond.

Administratorul de fond este responsabil de cresterea valorii unitatilor de fond prin plasarea banilor in diverse instrumente financiare: actiuni, titluri de stat, obligatiuni, marfuri, valute. De regula, administratorii isi aleg un benchmark, un reper, al carui randament incearca sa il depaseasca. Spre exemplu, un fond de actiuni din Romania ar putea avea ca benchmark indicele BET.

In functie de modalitatea de tranzactionare, fondurile se impart in doua categorii: deschise si inchise. Fondurile deschise de investitii le permit investitorilor sa subscrie sau sa rascumpere unitati de fond zilnic, o data pe zi. Fondurile inchise de investitii le permit investitorilor sa subscrie sau sa rascumpere unitati de fond la intervale mai mari de timp (lunar, trimestrial sau chiar anual).

Spre exemplu, Global Investing Fund le permite investitorilor sa cumpere sau sa vanda unitati de fond o data la trei luni.

O alta categorie este cea a fondurilor tranzactionabile; atat cele deschise, cat si cele inchise pot fi tranzactionate la bursa.

De exemplu, Fondul Proprietatea este un fond inchis tranzactionat, iar ETF BET Tradeville este un fond deschis tranzactionat la bursa. De altfel, ETF BET Tradeville este singurul Exchange Traded Funds romanesc tranzactionat la bursa. Obiectivul acestuia consta in replicarea cat mai precisa a structurii si performantei indicelui BET.

Laurenţiu Mihai: Care este media de persoane din România care au economiile în fonduri mutale?

Dragos Darabut: Peste 300,000 de romani investesc in fondurile mutuale. Chiar daca majoritatea prefera fondurile monetare sau de obligatiuni – cu alte cuvinte, fondurile cu un grad mai scazut de risc – investitiile in fonduri de actiuni si fonduri diversificate au crescut in ultimii ani. Fondurile de investitii distribuite in Romania (inclusiv SIF-urile si FP) au sub administrare 44 mld RON sau aproximativ 6.50% din PIB.

Laurenţiu Mihai: De ce fonduri de obligaţiuni şi nu depozit bancari? De ce fonduri de obligaţiuni şi nu investiţii pe bursă directe?

Dragos Darabut: Depozitele bancare nu permit deponentului retragerea anticipata fara a pierde dobanda acumulata, in schimb vanzarea unitatilor de fond poate fi facuta zilnic.

Investitia directa in actiuni necesita efort, rabdare si pricepere. Un investitor in fonduri de actiuni deleaga responsabilitatea administrarii catre managerul de fond.

Laurenţiu Mihai: Care este o sumă minimă pe care trebuie o să o avem pentru fonduri mutuale?

Dragos Darabut: Aceasta difera de la fond la fond. De regula, suma minima este echivalentul unei unitati de fond. Spre exemplu, cei interesati de achizitia unei unitati la fondul ETF BET Tradeville vor plati 7.64 RON (pretul din data de 08.06.2015), iar investitorii care cauta expunere pe fondul Global Investing Fund vor cumpara o unitate cu 566.21 EUR (la 29.05.2015).

Laurenţiu Mihai: Cum îmi dau seama ce tip de fond mi se potriveşte?

Dragos Darabut: Cred ca fiecare dintre noi are nevoie de o planificare financiara care sa tina cont de obiectivele noastre financiare pe termen lung, de obiectivele de risc, de nevoia de lichiditate. Spre exemplu, un investitor la 30 de ani, care isi permite sa economiseasca anual 2,000 EUR si care are ca obiectiv un portofoliu de 300,000 EUR la pensionare (peste 35 ani), are nevoie de un randament anual compus de aproximativ 7%.

Pentru atingerea obiectivului, investitorul va trebui sa plaseze o parte importanta din bani in fonduri de obligatiuni si restul in fonduri de actiuni. Daca insa acelasi investitor isi fixeaza un obiectiv de 1,000,000 EUR la pensionare, atunci va trebui sa obtina un randament anual compus de 12% si, ca atare, sa aloce o portiune mult mai mare din portofoliu in fonduri de actiuni.

Insa nu doar alocarea activelor intr-un portofoliu este importanta, ci si capacitatea investitorului de a se tine de planul initial si de a rezista tentatiei de vanzare atunci cand piata scade abrupt, cum s-a intamplat, spre exemplu, in 2008. De aici si conceptul de toleranta la risc.

Investitorii care au o toleranta mai mare la risc – cu alte cuvinte, nu se sperie atunci cand valoarea portofoliului lor scade simtitor – pot aloca o portiune mai mare a portofoliului catre instrumentele mai riscante, in timp ce persoanele cu aversiune la risc vor prefera sa aloce o parte mai mare a portofoliului pe instrumente cu venit fix.

Laurenţiu Mihai: Care sunt riscurile unui fond mutual? Cum aş putea să le evit?

Dragos Darabut: Pentru fondurile administrate activ, cel mai important risc este cel de administrare, cu alte cuvinte, posibilitatea ca randamentul obtinut de administratorul de fond, pe o perioada de 3-5 ani, sa fie inferior benchmark-ului.

In Romania sunt distribuite peste 200 de fonduri de investitii, astfel incat, inainte de a investi, persoana interesata trebuie sa faca o selectie care sa cuprinda cel putin urmatoarele etape:

  • Intalniri cu administratorul fondului
  • Citirea prospectului de emisiune al fondului
  • Verificarea istoricului fondului
  • Verificarea istoricului si a reputatiei societatii care administreaza fondurile

Laurenţiu Mihai: Care sunt cele 2 fonduri din portofoliul Vanguard Asset Management? Care este diferenţa dintre ele?

Dragos Darabut: ETF BET Tradeville este singurul Exchange Traded Fund din Romania, este administrat pasiv și are ca obiectiv replicarea cât mai precisă a structurii și performanței indicelui BET. Investește doar în acțiunile care intră în componența indicelui BET și în depozite bancare.

Celalalt fond al nostru, Global Investing Fund, este un fond inchis de investitii, denominat in euro, care urmareste identificarea unor dislocari majore pe pietele internationale de actiuni, marfuri si perechi valutare.

Compozitia portofoliului GIF se schimba in functie de contextul de piata. Spre exemplu, de la lansarea fondului din iunie 2013, am construit expuneri pe bursele de actiuni din Japonia, India, China, SUA sau Romania, iar pe pietele valutare am fost interesati in special de dolarul american, pe care am inceput sa il cumparam inca din debutul verii lui 2014, mai intai impotriva unor valute europene, precum coroana suedeza, iar apoi, in toamna, versus yen japonez si dolar singaporez.

Pentru noi, cele mai importante plasamente care au stat la baza randamentului de 19.35% inregistrat in ultimele 12 luni, au fost investitia pe bursa din China si achizitia de dolari americani.

Laurenţiu Mihai: Performanţele celor 2 fonduri în ultimii 2 ani.

Dragos Darabut: De la inceputul anului, ETF BET Tradeville a crescut cu 5.38%, iar in ultimele 12 luni cresterea a fost 8.52%.

Global Investing Fund are un randament de 10.81% de la inceputul anului si de 19.35% in ultimele 12 luni.

Laurenţiu Mihai: Ca dai startul economiilor prin fonduri de investiţii, pe lângă bani, care mai sunt procedurile?

Dragos Darabut: Clientii oricarui fond de investitii autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara trebuie sa semneze un document de adeziune – doar la prima subscriere – si un formular de subscriere.

Pe baza acestor documente si dupa ce transfera banii in contul fondului, li se emit unitati de fond.

Laurenţiu Mihai: 3 sfaturi utile pentru începătorii în fonduri mutuale.

Dragos Darabut: Sa isi alcatuiasca un plan investitional pe termen de 20-30 ani – singuri sau cu ajutorul unui consultant financiar.

Odata construit planul investitional, sa se tina de el.

Sa economiseasca minim 20% din venitul lunar.

Laurenţiu Mihai: Un mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro 🙂

Dragos Darabut: Ii felicitam pe cititorii laurentiumihai.ro pentru preocuparea pentru finantele proprii si ne bucuram ca am gasit printre voi oameni realmente interesati de investitia la bursa.

Mult succes in continuare. Si, in incheiere, as vrea sa va mai spun doar ca investitia la bursa le ofera recompense financiare celor care investesc pe termen lung, au rabdare si respecta planul intocmit la inceput si ofera adrenalina celor care tranzactioneaza pe termen scurt si se implica emotional in piata.

De regula, cele doua recompense se exclud reciproc.

Î: Mulţumesc mult de interviu!

Dragos Darabut: Mulţumesc şi eu.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.