Cum castigi investind pe piata de capital

În articolul anterior am vorbit despre cum se formeaza pretul actiunilor pe bursa, acum o să analizăm, pas cu pas, cum se câştigă investind pe piaţa de capital.

Am aflat în unul din articolele anterioare care sunt avantajele companiilor dacă aleg să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital. Acum să vedem cum putem noi, investitorii, să câştigăm investind în bursa de valori.

Pentru a obţine profit pe piaţa de capital putem alege din mai multe abordări. Sunt unii investitori interesaţi de dividende şi astfel au în vedere companiile care oferă dividende considerabile anual şi alţi investitori care sunt interesaţi de câştigurile de capital şi mizează pe creşterea preţului acţiunilor şi obţinerea de profit din diferenţa de preţ între preţul de cumpărare şi cel de vânzare.

Aşa cum v-am obişnuit le vom lua pe rând şi le vom analiza în detaliu pentru a vedea ce avantaje şi dezavantaje are fiecare strategie în parte.

Cum castigi investind pe piata de capital

Investirea in actiuni pentru obtinerea de dividende

La o analiză succintă putem observa dacă politica companiei este una de a oferii divindende sau nu. În general emitenţii care în ultimii ani şi-au recompensat acţionarii cu dividende vor continua această strategie.

O companie pentru a putea oferi dividende trebuie să obţină profit, iar un acţionar pentru a putea beneficia de dividende trebuie să deţină acţiunile companiei respective la data de înregistrare.

Data de înregistrare este data la care se identifică acţionarii asupra carora se răsfrâng hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, inclusiv plata dividendelor.

O altă dată importantă, este data ex-dividend, care este a doua zi după data de înregistrare, când valoarea acţiunilor scade cu valoarea dividendului. Trebuie să ţinem cont că termenul de decontare al acţiunilor este T+3, ceea ce înseamnă că dacă am cumpărat acţiunile astăzi vom deveni acţionari peste 3 zile lucrătoare, aşa că trebuie să ne facem calculele astfel încât să nu pierdem din vedere acest aspect.

Investind în acţiuni de dividend putem estima care va fi câştigul nostru potenţial într-un an de zile. Câştigul este potenţial atâta timp cât deţinem acţiunile în portofoliu, în momentul în care le vindem câştigul devine real şi banii vor intra în contul nostru.

O strategie foarte bună de maximizare a randamentelor obţinute din piaţa de capital este aceea de a reinvesti dividendele obţinute astfel încât câştigurile practic se capitalizează şi beneficiem de “puterea compunerii”.

Investirea in actiuni pentru castigurile de capital

Companiile pot alege în cadrul întâlnirilor AGA care va fi destinaţia profitului. Pe lângă oferirea de dividende, o societate poate să aleagă să reinvestească profitul în companie şi astfel să îi crească valoarea pe termen lung şi o dată cu ea creşte şi valoarea acţiunilor.

Pe termen scurt evoluţia preţului acţiunilor este una sinusoidală, cu alternări de perioade de creştere şi de scăderea. Dacă avem în vedere câştigurile pe termne lung, minim un an, atunci este bine să luăm în considerare trendul general al acţiunilor şi să ne facem calculele în funcţie de randamentele obţinute în anii anteriori de emitentul respectiv.

Acestea sunt cele mai cunoscute modalităţi de câştiguri în urma investirii în piaţa de capital, dar pe lângă acestea mai sunt două modalităţi de câstiguri mai puţin cunoscute pe care este bine să le amintim şi să le luăm în considerare atunci când alegem să devenim investitori.

Acţiunile noi primite gratuit ca urmare a majorãrilor de capital. Majorările de capital sunt realizate de emitenţi prin încorporarea profiturilor acumulate de-a lungul mai multor ani emiţând acţiuni noi.

Acest fenomen se întâlneşte atunci când o companie alege pe parcursul mai multor ani să capitalizeze profiturile incluzându-le în capitalul social. Astfel, compania deţine resurse financiare pentru realizare proiectelor viitoare, iar acţionarii primesc acţiuni gratuite pe care le pot vinde la bursă la preţuri avantajoase.

Putem spune în acest caz că dividendele au fost plătite sub formă de acţiuni nou emise, distribuite gratuit şi proporţional vechilor acţionari. În urma acestei operaţiuni, preţul acţiunilor pe termen scurt va scădea, dar acest lucru va fi compensat de ataşarea la fiecare acţiune veche deţinută, a unui drept de atribuire, a cărei valoare va fi egală cu diferenţa de preţ dintre cursul anterior al acţiunilor şi cel actual.

Câştiguri se pot obţine şi din drepturile de subscriere alocate în urma majorãrilor de capital cu numerar prin emisiunea de noi acţiuni.

Emisiunea de noi acţiuni presupune vânzarea acestora pe piaţă şi încasarea contravalorii lor de către societatea emitentă. Vânzarea noilor acţiuni se face la preţul de emisiune care, în general este mai mare decât valoarea nominală şi mai mic decât cursul bursier al acţiunii, pentru a fi atractive pentru investitori.

Primii care au dreptul de a subscrie sau de a cumpăra aceste acţiuni sunt acţionarii existenţi, acest drept numindu-se drept de preferinţă sau drept de preempţiune.

În ambele situaţii preţul acţiunilor pe termen mediu şi lung tinde să crească datorită investiţiilor care se fac în companie cu fondurile obţinute în urma acestor operaţiuni, denumite operaţiuni tehnice la care sunt supuse acţiunile.

Mai există o categorie de investitori şi anume speculatorii care vizează câstiguri pe termen scurt şi foarte scurt.

Ei încearcă să cumpere ieftin şi să vândă scump în intervale scurte de timp pentru ca după aceea să reinvestească sumele obţinute în alte acţiuni pentru a profita cât mai mult de oportunităţile şi de lichiditatea pieţei.

În principiu acestră strategie este folosită de investitorii cu experientă şi nu este recomandată începătorilor, fiind mult mai riscantă.

Tu ce strategie ai aborda dacă ai vrea să devi investitor pe piaţa de capital şi de ce ai alege acestă variantă?

Monica Mititelu

Un Share ar ajuta foarte mulţi prieteni de ai tăi.

Citeşte următorul articol din serie aici -> Indici bursieri: Importanta acestora pe piata de capital

Succes la bani!

Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.