În articolul anterior am vorbit despre Cum castigi investind pe piata de capital, acum o să vorbim despre cei mai importanţi indici bursieri intâlniţi pe Bursa de Valori Bucureşti.
Când investim pe piaţa de capital, ar trebui să luăm în considerare şi analiza indicilor bursieri, deoarece aceștia ne pot furniza informații semnificative referitoare la performanța generală a pieței. Analiza unei pieţe bursiere se poate face inclusiv prin intermediul indicilor.
Bursa de Valori Bucureşti calculează și distribuie în timp real 8 indici proprii – BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG și BET Plus – precum și un indice dezvoltat împreună cu Bursa de Valori din Viena, indicele ROTX.
Indicele bursier este o medie a preţurilor mai multor acţiuni şi arată evoluţia generală a unui grup de acţiuni sau a intregii burse.
Principalii indici bursieri întâlniţi pe BVB sunt:
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), este cel mai important indice al BVB şi conţine cele mai lichide 10 acțiuni admise la tranzacționare cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (S.I.F.).
Acest indice a fost lansat la data de 19 Septembrie 1997 şi este primul indice al pieţei de capital româneşti, înregistrând în ultimii 3 ani o creştere de 61,2%.
17 ani mai târziu, la data de 22 Septembrie 2014 a fost lansat indicele BET-TR, în directă corelaţie cu indicele BET, pentru a ne reda evoluţia celor mai lichide 10 societăţi luând în considerare şi acordările de dividende distribuite de societăţile din componenţa lui.
Acest indice se calculeză începând cu data de 24 Septembrie 2012, înregistrând de la lansare până în prezent o creştere de 66,6%.
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET exprimat în EUR
Grafic Indice BET-TR de la lansare până în prezent exprimat în EUR
Un indice care include şi societăţile de investiţii financiare este indicele BET-BK, acesta are în componenţă primele 25 de acțiuni în funcție de lichiditate, emise atât de companii locale cât şi de companii străine tranzacţionate la BVB.
Acest indice a fost lansat la data de 3 Iulie 2012, calculându-se retroactiv începând cu data de 18 Septembrie 2009, înregistrând în ultimii 3 ani o creştere de 48,5%.
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET-BK exprimat în EUR
Indicele BET-FI este primul indice sectorial lansat de BVB şi reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (S.I.F.) şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Acest indice a fost lansat la data de 31 Octombrie 2000, înregistrând o creştere de 49,2% în ultimii 5 ani.
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET-FI exprimat în EUR
În data de 1 Iulie 2008 au fost lansaţi 2 noi indici, indicele BET-NG şi indicele BET-XT.
Primul dintre ei este un indice sectorial ca şi BET-FI şi are în componenţă companiile din sectorul energetic şi utilităţile aferente. În prezent acest indice are în structura sa 13 companii din acest sector şi a înregistrat în ultimii 3 ani o creştere de 24,4%.
Al doilea indice include cele mai lichide 25 de societăţi româneşti tranzacţionate la BVB, având o creştere de 58,8% în ultimii 3 ani.
La 7 ani de la lansarea acestui indice, la data de 23 Martie 2015, BVB a completat lista indicatorilor cu indicele BET-XT-TR, care are în componenţă aceaşi emitenţi ca şi BET-XT, dar care evidenţiază şi dividendele acordate de societăţile din structurta lui. Acest indice se calculează începând cu data de 3 Ianuarie 2013 şi a înregistrat de la lansare până în prezent o creştere de 55,9%.
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET-NG exprimat în EUR
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET-XT exprimat în EUR
Grafic pe 5 ani pentru Indicele BET-XT-TR exprimat în EUR
Indicele BET-Plus reflectă evoluția a 34 de societăţi românești selectate în funcţie de lichiditate, cu excepția societăților de investiții financiare (S.I.F.). Acest indice a fost lansat pe 23 Iunie 2014, fiind un indice relativ nou, înregistrând de la listare până în prezent o creştere de 7,3%.
Grafic Indice BET Plus de la lansare până în prezent exprimat în EUR
La ce ne ajută indicii bursieri
În primul rând, bursa a dezvoltat de-a lungul timpului mai mulţi indicatori pentru a veni în întâmpinarea nevoilor investitorilor, dar şi datorită înmulţirii şi diversificării instrumentelor financiare tranzacţionate pe piaţa de capital.
Prin intermediul indicilor putem urmări evoluţia unui grup de acţiuni sau a unui anumit sector, putând analiza tendinţele pieţei mai facil prin intermediul unui singur indice, decât urmărind fiecare emitent în parte.
Indicii fiind un barometru al pieţei de capital ne ajută în compararea performanţelor bursei naţionale cu bursele europene sau internaţionale, astfel putând estima care este potenţialul bursei noastre faţă de marile burse ale lumii.
Cum putem să folosim indicii bursieri?
Dacă evoluţia unui indice ne convinge, putem lua în considerare varianta de a ne structura portofoliu în funcţie de componenţa indicelui respectiv, dar trebuie să ţinem cont de faptul că este recomandat să investim în domenii variate, pentru a diminua riscul sectorial.
De aceea nu este indicat să urmărim un indice sectorial în totalitate, ci este de preferat să alegem din componenţa lui doar acele acţiuni care corespund criteriilor noastre de selecţie.
De exemplu, indicele BET a avut o creştere de 61,2% în ultimii 3 ani, ceea ce înseamnă un randament de cel puţin 20% pe an. Putem astfel, în funcţie de resursele deţinute, să investim în toate cele 10 acţiunile din componeţa lui sau să selectăm un număr mai mic de acţiuni, între 3 şi 5, pentru a ne fi mai uşor să le urmărim şi să tranzacţionăm cu ele.
Putem în continuare să urmărim şi evoluţia indicelui BET-FI şi a lui BET-NG, amândoi fiind indici sectoriali şi dacă o creştere de 10% şi respectiv 8% pe an este satisfăcătoare, atunci putem să ne completăm portofoliu şi cu câte una sau două acţiuni din componenţa acestor indici.
Atât pentru acest articol din seria de articole speciale pentru viitorii investitori.
Voi ce indici urmăriţi şi cum vă ajută ei în activitatea investiţională?
Un Share ar ajuta foarte mulţi prieteni de ai tăi.
Succes la bani!
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.
Sursa Grafice: BVB