Cum a fost 2021 + Planurile Mele pe 2022

La mulţi ani prosperi şi cu randamente cât mai mari îţi doresc! 

Chiar dacă 2021 a fost un an cu randamente mari dacă ne uităm la bursă, pentru mine a fost un an în care am investit mult în noul proiect despre care am menționat la începutul anului trecut.

A fost un an în care m-am implicat mult după investiția imobiliară realizată, dar am încercat și noi variante de investiții.

Un lucru important de menționat este și faptul că am încercat să-mi aloc mult timp familiei. Maia are deja 2 ani și este nevoie de mult timp cu ea. 2022 o să fie la fel, încercând să fac cât mai mult loc pentru ea, poate chiar mai mult.

A fost un an în care am lucrat foarte mult la proiecte extra blog, dar a fost și anul în care am început o colaborare frumoasă alături de ING și Cât ai spune leu.

Faptul că am filmat atâtea video-uri alături de o echipă profesionistă a fost, cel mai probabil, un lucru din care am învățat foarte multe lucruri și pe care sper că îl voi continua în 2022.

În 2021 am încercat să vin cu articole noi, cu idei noi, dar am și pus pauze atunci când a fost necesar.

În 2022 doresc să încerc partea de video, pe TikTok și chiar pe youtube și chiar să dezvolt o comunitate frumoasă și pe instragram.

Cele mai importante activități din acest an pe plan profesional:

 1. Pentru agenția The Pharmacy pe care o conduc a fost un an destul de dificil. Nu din cauza că nu a mers bine din punct de vedere financiar, însă pandemia a avut un impact destul negativ pentru 2021 pentru ecommerce și a trebuit alocat mult mai mult timp în tot procesul de organizare. Este un lucru bun totuși pentru că acest proces de organizare ne va ajuta pe viitor. Undeva o creștere de 20-30% față de anul trecut.
 2. CRM-ul nextlvl.ro – cloud CRM & ERP software – un program care salvează zeci de ore. Nu a avut creșterea dorită și nici cea planificată. Este un punct minus pentru 2021 care poate se va remedia în 2022.
 3. Cursul Strategii și Tipuri de Investiții – s-a bucurat de multe aprecieri și de mulți absolvenți. Mă bucur că am ajutat la dezvoltarea a peste 500 de investitori.
 4. Programul de Consultații s-a bucurat și el de succes. Chiar dacă am refuzat destul de multe din cauza timpului, mă bucur ca am discutat cu multe persoane pe care consider că le-am ajutat să-și depășească nivelul.
 5. Podcastul Banii Vorbesc a ajuns la 118 de episoade în cele 5 sezoane cu mii de ascultători la fiecare episod.

După cum observi, un an plin pe zona de investiții antreprenoriale și activități în care am fost implicat direct.

Consider că venitul activ este cel mai important și că acesta are nevoie de cea mai mare alocare a timpului.

Venitul activ a avut și el un salt de 50%. Chiar și rata de economisire a crescut și se află undeva la 60% în acest moment.

Venitul a crescut în special din investiții. Economiile realizate au fost și ele reinvestite, însă de data aceasta în realizarea și finalizarea proiectului #CasaMihai.

În 2021 am realizat achiziția proiectului CasaMihai, am modernizat clădirea unde se putea locui și am reușit să fac și mutarea. 2022 rămâne să continui renovările și de a finaliza și partea închiriabilă în regim hotelier. Va avea un total de 5 spații comerciale și 1 spațiu de regim hotelier care vor ajuta toate la plata întregii investiții. Randamentul este undeva la 7,5% pe an acestei investiții, nesocotind partea de locuință personală.

Mai multe despre #CasaMihai găsești în acest episod podcast: Banii Vorbesc S.05 Ep.17 Despre Imobiliare si #CasaMihai

Portofoliu Actual final 2021

Acesta este portofoliul meu de investiții & cash din Ianuarie 2021, care nu include partea de investiții antreprenoriale despre care am menționat mai sus.

După cum observi, diferit față de cum a fost în 2020 (unde am scris aici), este faptul că partea de cash a scăzut mult în urma investiției imobiliare. Se vede creșterea mare a zonei imobiliare care pe termen lung se va micșora spre 30-40%, dar va fi nevoie de ceva timp pentru acest aspect.

În 2021 am:

 • Continuat să investesc conform strategiei de investiții pasive setată de mai mulți an, dar sume ceva mai mici – DSA cu sume mici decât până acum,
 • Continuat să îmi cresc investițiile mai riscante. Am chiar și un robot care funcționeză și randamentul este undeva la 17%.
 • Continuat să achiziționez cryptomonede, dar doar în procentul pe care îl susțin din portofoliu acestei investiții,
 • Continuat să investesc în educație. Chiar daca nu așa de mult precum am dorit din cauza pandemiei, dar am investit cât am putut. A fost un an mai greu pe zona aceasta, dar sper să-l recuperez în 2022.

Dar ce urmează în 2022?

2022 îl văd mai mult ca pe o așezare pe plan financiar, fără prea multe noi proiecte.

Evident, dacă vine criza voi fi pregătit să acționez rapid.

Vreau să fiu mai organizat şi mai eficient, acum că timpul meu este din ce în ce mai scurt.

Vreau să-mi elimin timpul petrecut în activităţi care nu-mi aduc o satisfacţie (monetară sau emoţională). Am încercat asta și în 2021, dar de multe ori nu am reușit (nu suntem perfecți..)

Planul va rămâne în continuare: creştere venit activ (ca în fiecare an) şi dezvoltare surse venit pasiv (ca în fiecare an).

Mereu cu obiective clare și procente clare pentru fiecare lucru pe care îl fac.

Priorităţile anului 2022:

 • Agenţia De Performance Media – The Pharmacy – mereu prioritatea nr. 1.
 • Dezvoltarea continuă a venitului pasiv – mai jos voi scrie cam care sunt planurile pentru anul care urmează.
 • Dezvoltarea Blogului laurentiumihai.ro – este locul unde intru cu mare drag şi scriu articole în urma experienţei mele.
 • Realizarea unui curs pentru laurentiumihai.ro pe zona de dezvoltare și optimizare financiară. Diferit față de cursul de investiții, acesta va fi mai mult pe partea de administare și management financiar.
 • Realizarea unui curs despre investițiile Peer to Peer – acesta deja are forma făcută și urmează a fi lansat cât de curând.
 • Dezvoltarea blogului 1cartepesaptamana.ro – este un proiect online care a avut o mică stagnare în 2020-2021 din cauza a mai mulți factori, dar încercăm să revenim în 2022 cu idei noi.
 • Dezvoltarea canalului de Youtube și a profilelor de Instagram și TikTok – cred ca partea aceasta de video o să fie cea mai mare schimbare la nivel de conținut în 2022.

La nivel de investiţii în instrumente financiare, ce urmează în 2022

Diferenţe prea mari la nivel de investiții pasive pe bursă nu sunt. Şi nici nu trebuie să fie pentru că o strategie de educaţie financiară nu se schimbă de la un an la altul. Pot să apară modificări/oportunităţi, însă strategia şi direcţiile rămân neschimbate.

Vom vedea ce oportunități vor fi – vine criza, nu vine criza, trebuie să fim pregătiti și trebuie cash în direcția aceasta. Minim 10% cash pentru oportunități ar fi ideal.

Ce urmează:

1. Cash – Acumularea – pentru oportunitățile din 2022.

Tot ce însemnă investiții o să fie cu sume mai mici pentru că voi păstra cash pentru momente cheie.

DSA cu sume de 50% pentru ca mai târziu să pot prinde anumite ”reduceri”

2.  Voi finaliza #CasaMihai și voi deschide și zona de Airbnb. Este un proiect nou, nu am experiență și sper că va ajuta la creșterea venitului în 2022.

3. Voi continua să investesc în ETF-uri străine prin xtb.

Strategia este cât se poate de clară și eficientă în direcția aceasta.

Creșteri enorme în 2021 de care nu cred că ne vom bucura de ele și în 2022. Dar timpul le va spune pe toate.

3. Voi continua să investesc în anumite acţiuni de pe BVB. În special în cele care oferă dividende mari.

4. Voi continua să investesc în peer to peer investment.

Voi alege investiții pe zona imobiliara care va transmite randamente lunar – voi încerca să merg pe cashflow de acum înainte pe zona de peer to peer.

PS. Urmează și un curs de Strategii de investitii peer to peer & Real estate crowdfunding alături de un specialist în domeniu.

5. Criptomonedele – 1% din total portofoliu este alocat acestor investiții. – asa a fost până acum. În 2022 cred ca va ajunge la 5%.

6. Alte investiţii de continuat din anii anteriori:

 • Investiții speculative cu ajutorul de booti. Momentan mai am 1 singur robot activ care a avut un randament de 17% în 2021, dar voi încerca să mai și deschid alte oportunități în direcția aceasta. Vreau să menționez de 2 experiente negative din trecut care s-au finalizat cu pierderea banilor, însă norocul meu este ca am retras sumele investitite. Este regula nr. 1 – primul pas este sa retragi sumele investitie și dupa să lasi să producă.
 • Obligaţiuni corporative – Aștept cu nerăbdare ofertele pe 2022. Cred ca va fi un loc unde mă voi concentra destul de mult.

7. Investiţie în imobiliare. Anul 2022 cred ca nu voi acționa pentru că încă mai am de lucru la investiția din 2021. Dar nu se știe niciodată…

8. Investiţie în Educaţie – mereu voi face lucru. Chiar dacă este numărul 8, mereu este numărul 1 în mintea mea. Aş dori să citesc mai mult şi să particip la mai multe evenimente (să fie un eveniment internaţional).

Mai mult aș dori să investesc în abilități – gen să învăț prelucrare video și altele din această categorie.

9. Investiţii în Călătorit – Ne propunem o plecare de 1 lună de timp work & travel în luna mai-iunie, dar și altele mai micuțe.

Acesta este planul meu pentru 2022.

Acum urmează să-mi spui ce îţi propui tu în noul an. Orice comentariu este bine venit puţin mai jos.

Succes la investiţii în 2022!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.