Cu ce mijloc de transport calatoresti cel mai ieftin in Romania

Astăzi îţi recomand o nouă analiză realizată de cei de la ZF.ro în legătură cu preţurile cele mai mici, de data aceasta fiind realizată la nivel de transport.

Analiza a fost făcută pe 10 distanţe în toate regiunile ţării pornind din Bucureşti.

Datele au fost preluate după cum urmează:

  • preţurile la biletele de tren au fost preluate de pe infofer.ro, clasa II, InterRegio;
  • preţul parcurs cu maşina personală a fost calculat folosind site-ul distanta.com, cu un preţ pe litrul de carburant de 5,6 lei şi un consum mediu  de 6 litri/100 km;
  • preţul la călătoria cu autocarul a fost calculat folosind site-ul www.autogari.ro;
  • Biletele cu avionul au fost calculate la compania Tarom, iar acestea au fost rezervate cu o lună înainte.

Acum să vedem rezultatele:

Cu ce mijloc de transport calatoresti cel mai ieftin in Romania pentru o singura persoana

tipuri de transport ieftin

La o scurtă privire putem observa că autocarul este cel mai ieftin mijloc de transport din România pe o singură persoană, urmat îndeaproape de tren.

Dacă discutăm la nivel de timp parcurs, autocarul este cea mai proastă alegere. Aici avionul este cea mai bună variantă în cazul în care trebuie să ne deplasăm foarte repede dintr-un oraş în altul. Acest lucru se poate face doar pentru 5 oraşe.

În schimb, următoarea variantă este maşina personală. Maşina personală poate reprezenta cel mai bun mijloc de transport pentru o singură persoană dacă compari atât timpul parcurs, cât şi costul.

Totodată, de cele mai multe ori nu călătorim singuri, iar în grup toate calculele se pot schimba foarte uşor.

În continuare ţi-am pregătit şi câteva informaţii în cazul în care călătorim într-un grup de 2 şi de 4 persoane. Calculele au fost realizate cu datele cu care s-a realizat şi tabelul de mai sus:

Cu ce mijloc de transport calatoresti cel mai ieftin in Romania pentru două persoane

tipuri de transport pentru 2 persoane

Cu ce mijloc de transport calatoresti cel mai ieftin in Romania pentru patru persoane

tipuri de transport pentru 4 persoane

Pe lângă acele preţuri, trebuie să avem în vedere şi alte costuri, precum: costul pentru a ajunge la gară/autogară/aeroport. Acesta poate fi un factor în plus la alegerea tipului de transport.

Totodată, la maşina personală pot apărea costuri în plus de carburant în funcţie de evenimentele de pe drum, dacă se creează un ambuteiaj, dacă întâlneşti lucrări pe diferite zone la drumuri. La maşină trebuie să ai în vedere că se mai adună şi uzura maşinii şi rovinieta şi tot felul de taxe şi impozite pe care noi le plătim pentru a întreţine o maşină personală, plus posibilitatea de a face un accident şi de a fi tu vinovat este mai mare decât în celelalte cazuri.

Dacă vorbim de transportul a 2 sau a 4 persoane, putem spune fără mari analize că maşina personală este cea mai convinabilă variantă.

Costul este aproximativ la jumătate faţă de următoarea variantă în cazul a 4 persoane şi puţin mai puţin în cazul a 2 persoane, iar timpul parcurs este mult mai bun faţă de acestea.

În multe cazuri, costul poate să difere dacă unul dintre călători utilizează un stil de condus mai agresiv ( vezi 7 idei care te vor ajuta sa faci economii de benzina).

Trenul este preferat de studenţi, elevi sau pensionari pentru că aceştia beneficiază de reduceri, iar autocarul este mai mult preferat de cei care nu au reduceri deoarece atât costul, cât şi timpul de parcurs, este favorabil.

Autocarul mai este utilizat şi de acei oameni care stau în localităţi în care nu există linie de tren şi care nu au maşini personale.

Trenul în schimb, este utilizat de mulţi care circulă pe rute mai scurte şi care circulă cu Regio (fostul Personal). Din acest punct de vedere costurile unui bilet este mult mai mic decât în cazul unui InterRegio (fostul Accelerat sau Rapid).

În concluzie, nu îţi pot spune decât să analizezi modalităţile de transport pe care le ai şi să alegi una în funcţie de prioritate. Dacă vrei să ajungi repede dintr-un oraş în altul, foloseşte maşina personală sau avionul, dacă vrei să fie ieftin, alege autocarul, trenul (dacă eşti singur) şi maşina (dacă mergi cu grupul).

Tot ce trebuie să faci este să analizezi datele de pe următoarele site-uri în funcţie de ruta parcursă:

  • infofer.ro pentru analiza preţurilor la biletele de tren;
  • distanta.com pentru calculul distanţei de parcurs în cazul în care foloseşti maşina personală;
  • autogari.ro – pentru biletele de autocar;
  • tarom.ro pentru biletele de avion.

Aştept idei şi opinii despre subiect printr-un comentariu mai jos.

sursa articol

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.