Creditele rapide sunt împrumuturi făcute până la salariu și anume împrumuturi de valori cât mai mici (ex. 700 lei, 1000 lei, 1500 lei, etc). Acestea se acordă pe perioade scurte de timp.
Procedura de obținere este una rapidă, iar demersul se face exclusiv online, dar și prin intermediul telefonului. Costurile în cazul acestor împrumuturi sunt însă mai mari decât la creditele bancare.
Finanțatorii pun accent în special pe rapiditatea cu care puteți face rost de bani. Puteți astfel să intrați în posesia banilor în cel mai scurt timp.
În general, puteți așadar obţine banii, chiar în ziua când solicitați creditul.
Rapiditatea este punctul forte al acestor credite. Oamenii „disperaţi” ajung să solicite bani din cauza lipsei unei educaţii financiare minime şi a unui obicei de a cheltui mai mult decât este nevoie.
Dezavantajul major al acestor credite este costul lor foarte mare, de aceea în multe țări europene, autoritățile au intervenit pentru a stabili plafoane maxime pentru costurile împrumuturilor.
Este important să compari costul creditelor rapide, mai ales dacă ai în vedere să soliciți un astfel de credit pentru că în țară noastră, acest cost poate varia destul de mult.
Când apelați la creditele rapide?
Pe scurt, niciodată.
În cel mai rău caz, dacă ai nevoie de bani, încearcă la prietenii care îţi sunt aproape.
Creditele rapide sunt destinate persoanelor care au nevoie urgentă de bani. În cazul în care nu poți obține banii de la familie sau prieteni, aceste credite sunt soluția ideală.
Deși au costuri foarte mari, este important să accesezi aceste credite doar în situațiile limită. Aceste credite sunt o soluție mult mai bună decât a lua bani cu amanet sau a apela la cămătari.
Nu ar trebui totuși să apelezi la creditele rapide pentru orice tip de cheltuială. Aceste împrumuturi pot acoperi diverse nevoi curente precum reparațiile de mică valoare sau înlocuirea bunurilor de folosință îndelungată.
Când soliciți un astfel de credit, trebuie să te gândești dacă îți permiți rambursarea ratei lunare. Dacă venitul tău nu îți permite rambursarea creditului, atunci mai bine nu-l soliciți deloc pentru că riști să îți agravezi situația financiară.
Procedura de acordare a creditului
Creditele rapide sunt acordate de obicei într-un timp scurt, completând datele personale și trimițând documentele solicitate. Aceste credite sunt acordate de către instituțiile financiare nebancare, ele fiind sub supravegherea BNR.
Trebuie să trimiți o copie în format electronic după cartea de identitate pentru a obține împrumutul. Este posibil ca finanțatorii să îți solicite și alte documente, în format electronic. Prin aceste documente trebuie să dovedești că ai capacitatea de a rambursa împrumutul.
Suma se va vira în contul specificat de client, iar rambursarea se face prin alimentarea contului specificat în contract.
Alegerea perioadei de rambursare
Atât perioada de rambursare, cât și suma maximă sunt aspecte-cheie. Clientul trebuie să țină cont de acestea, atunci când se împrumută.
Multe credite rapide se acordă pe perioade foarte scurte și anume de maximum 30 de zile. Suma împrumutată nu depășește de cele mai multe ori 1500 de lei. Împrumuturile sunt destinate pentru a finanța cheltuieli de mică valoare, fiind acoperite de salariul lunar.
Suma datorată este rambursată integral la încasarea salariului. Acest tip de împrumut nu este recomandat însă atunci când ai de efectuat cheltuieli care nu pot fi acoperite de către un singur salariu.
Care este pericolul principal?
Principalul risc este supraîndatorarea. Acest risc se datorează faptului că acești clienți nu reușesc să ramburseze ratele și ajung să acumuleze o datorie foarte mare.
În obținerea creditului rapid, solicitantul trebuie să-și evalueze corect posibilităţile de rambursare. Finanțatorii îi încurajează însă pe clienți să solicite un împrumut rapid și pe termen scurt. Ei îi asigură pe aceștia că nu este nici o problemă dacă nu pot plăti ratele la scadență.
Folosindu-se de această schemă, ei reușesc să adauge dobânda la datorie. În timp se acumulează o datorie foarte mare pe care clientul nu o mai poate rambursa. Împrumutul pe termen scurt se transformă, așadar, în împrumut pe termen lung, iar situația clientului se înrăutățește.
Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să soliciți acest tip de credit.
Cât costă mai exact un Credit Rapid?
După părerea mea, costul unui credit rapid este mult prea mare decât orice ai avea de gând să cumperi cu banii obţinuţi. Doar o problemă de sănătate ar putea să apară şi să fie necesar un credit, dar dacă nu este vorba despre acest lucru, nu ar trebui să te concentrezi pe acest aspect.

Pentru 1500 lei împrumutaţi, vei ajunge să plăteşti 297 lei în doar 30 de zile.
DAE de aproape 1300%!!!
Este imposibil de acceptat aşa ceva.
PS. Majoritatea firmelor te vor ademeni cu dobândă 0 pentru primul credit. O acţiune bună de marketing ca să-ţi dezvolţi un obicei.
Concluzii
NU – creditele rapide, indiferent de ce mod sunt acestea.
RECOMANDARE – Pentru a nu ajunge la acest moment, îţi recomand să îţi faci un fond de urgenţă critică (pentru zile negre unde ai nevoie de bani rapid) care poate fi o lună de cheltuieli lunare.
Ai un buget şi ştii că ai cheltuieli lunare existenţiale de 2500 lei – atât să fie şi fondul de urgenţă critică.
Un alt fond de urgenţă, care să fie pentru perioade în care poate rămâi fără job – ar trebui să fie totalul a 6 * cheltuieli lunare care să-ţi asigure un trai stabil pentru câteva luni.
Ai 2500 lei cheltuielile lunare existenţiale (mâncare, întreţinere, curent etc), atunci fondul de urgenţă ar trebui să fie undeva la 15.000 lei ca tu să stai liniştit, indiferent ce se va întâmpla cu venitul tău activ.
Sper să fie de folos!
Stai departe de orice fel de oferte de credite rapide bancare sau nebancare!