Creditul bancar este suma totală a creditului disponibil pentru o companie sau persoană fizică de la o instituție bancară si constă în suma totală de fonduri combinate pe care instituțiile financiare le furnizează unei persoane fizice sau unei întreprinderi.
Această suma depinde de capacitatea împrumutatului de a rambursa împrumutul și de suma totală a creditului disponibil în instituția bancară.
Creditul bancar reprezintă orice angajament de plată a unei sume de bani împrumutate de la o instituție bancară. La suma împrumutată se adaugă dobândă și alte cheltuieli legate de această sumă. Toate aceste sume alcătuiesc suma creditului acordat.
Creditul pentru persoane fizice a crescut considerabil în ultima jumătate de secol, deoarece consumatorii s-au obișnuit să aibă mai multe cărți de credit pentru diverse nevoi.
Și companiile folosesc și au nevoie de credit bancar.
Multe companii au nevoie de finanțare pentru a plăti costurile de pornire, pentru a plăti bunuri și servicii sau pentru a suplimenta fluxul de numerar. Startup-urile sau întreprinderile mici folosesc creditul bancar ca finanțare pe termen scurt.
Aprobarea creditului bancar este determinată de ratingul de credit al împrumutatului și de venituri sau de alte considerente, inclusiv garanții, active sau cât de multe datorii au deja. Condițiile de aprobare, precum și cuantumul dobânzii și al celorlate cheltuieli diferă de la o bancă la alta.