Costurile de producție se referă la costurile suportate de o companie pentru fabricarea unui produs sau furnizarea unui serviciu.
Pot include o varietate de cheltuieli, cum ar fi forța de muncă, materiile prime, consumabile de fabricație consumabile și cheltuielile generale generale. Pot include, de asemenea, cele suportate ca parte a livrării unui serviciu către un client.
Pentru ca o cheltuială să se califice drept cost de producție, aceasta trebuie să fie direct conectată la generarea de venituri pentru companie.
Producătorii suportă costurile de producție aferente materiilor prime și forței de muncă necesare pentru crearea produsului.
Companiile de servicii suportă costuri de producție legate de forța de muncă necesară pentru implementarea serviciului și costurile materiale implicate în furnizarea serviciului.
Producția suportă atât costuri directe, cât și costuri indirecte.
Costurile totale ale produsului pot fi determinate prin adăugarea costurilor totale directe ale materialelor și forței de muncă, precum și a costurilor generale ale producției. Pentru a determina costul produsului pe unitatea de produs, împărțiți această sumă la numărul de unități fabricate în perioada acoperită de aceste costuri.
Date precum „costul de producție pe unitate” pot ajuta la stabilirea unui preț de vânzare corespunzător pentru produsul finit. Pentru a ajunge la costul de producție pe unitate, se împart costurile de producție la numărul de unități produse.
Prețurile care sunt mai mari decât costul pe unitate rezultă în profituri, în timp ce prețurile mai mici decât costul pe unitate rezultă în pierderi.