Cifra de afaceri – Ce este si cum se calcueaza

Cifra de afaceri este un concept contabil care reprezintă totalul vânzărilor realizate pe parcursul unui exercițiu fiscal și nu include TVA-ul aferent.

La calculul cifrei de afaceri se iau în considerare toate veniturile din încasări. Prin urmare, se iau în calcul facturile încasate și nu cele emise.

Nu se iau în considerare:TVA-ul facturat, reduceri comerciale acordate clienților, subvențiile pentru plata personalului, subvențiile pentru investiții, veniturile din dividende.

Cifra de afaceri totală, care reflectă vânzările de bunuri și prestările de servicii, ar trebui să fie mai mare decât volumul total al cheltuielilor, pentru a putea obține profit. 

Cifra de afaceri este un indicator în funcție de care companiile sunt încadrate în microîntreprinderi ( cifra de afaceri mai mică de 2 milioane de euro), companii mici și mijlocii (IMM) (cifra de afaceri între 2 milioane și 50 milioane de euro, maxim 250 de salariați), companii mari și corporații (cifra de afaceri mai mare decât 50 milioane euro).

Cifra de afaceri se împarte în: cifra de afaceri totală – veniturile totale din vânzarea de bunuri sau servicii, cifră de afaceri medie – venitul mediu obținut pe un tip de produs sau serviciu furnizat, cifră de afaceri marginală – scăderea sau creșterea veniturilor firmei, lucru datorat în urma vânzărilor unui produs sau serviciu (din gama de produse/servicii puse la dispoziție), cifra de afaceri critică – venitul obținut din vânzări care reușește să acopere cheltuielile firmei. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.