Cheltuieli variabile sau costuri variabile – Ce reprezinta acestea pentru o firma

Un cost variabil este o cheltuială corporativă care se modifică proporțional cu producția.

Costurile variabile cresc sau scad în funcție de volumul de producție al unei companii. ele cresc pe măsură ce producția crește și scade pe măsură ce producția scade. 

Sunt cheltuieli variabile: costuri cu materia primă, costul cu forța de muncă necesară procesului de producție, costul cu numărul de ore lucrate de un consultant pentru prestarea unui serviciu și altele.

Multe cheltuieli au in componenta atat un cost fix cat si un cost variabil. 

Spre deosebire de costurile fixe, costurile variabile depind de producție. Costul variabil al producției este o cantitate constantă pe unitatea produsă.

Pe măsură ce volumul producției și producției crește, costurile variabile vor crește și ele.Atunci când volumul de activitate se reduce și această categorie de cheltuială se va afla în regres. 

Trebuie subliniat faptul că, pe termen lung, toate costurile sunt considerate variabile. Pe termen scurt numai o parte din costuri pot fi variabile. Relaţia dintre costuri şi volumul producţiei se exprimă prin indicele de variabilitate.

O companie cu un număr mare de costuri variabile, în comparație cu costurile fixe, poate prezenta costuri pe unități mai consistente și, prin urmare, mai multe marje de profit per unitate previzibile decât o companie cu costuri variabile mai puține. Totusi, factorul cheie constă în proporția dintre costuri fixe și costuri variabile. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.