Cheltuieli fixe sau costuri fixe – Ce reprezinta acestea pentru o firma

Un cost fix este un cost care nu se modifică odată cu creșterea sau scăderea cantității de bunuri sau servicii produse sau vândute. Costurile fixe sunt cheltuieli care trebuie plătite de o companie, independent de orice activitate de afaceri specifică. 

În general, companiile pot avea două tipuri de costuri, costuri fixe sau costuri variabile, care rezultă împreună în costurile lor totale.

Separația cheltuielilor în cheltuieli fixe și variabile are o utilitate deosebită în urmărirea evoluției costurilor. 

Costurile fixe sunt de obicei negociate pentru o perioadă de timp specificată și nu se modifică cu nivelul de producție. Cu toate acestea, costurile fixe pot scădea în fiecare unitate, atunci când sunt asociate cu partea directă a costurilor din contul de profit, fluctuând în defalcarea costurilor bunurilor vândute.

Cheltuielile fixe pot fi directe precum cheltuieli cu amortizarea mașinilor folosite pentru un anumit produs sau a cheltuielilor cu publicitatea pentru un anumit produs sau serviciu și cheltuieli fixe indirecte cum ar fi: cheltuieli cu asigurarea sediului societății, cu chiria sediului, cu personalul TESA.

Cheltuielile fixe sunt independente de volumul de producție, dar dependente de potetialul companiei si  mărimea lor nu se modifică pe termen scurt.

Rata cheltuielilor fixe influențează pragul de rentabilitate și stă la baza criteriilor de apreciere a rivalității dintre firmele unui anumit sector. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.