Cele mai citite carti de educatie financiara [Recomandarile cititorilor]

Mi-am propus ca în 2016 să fac tot felul de studii despre educaţie financiară şi despre modurile în care ne gestionăm finanţele personale cu ajutorul comunităţii laurentiumihai.ro.

Primul studiu a fost despre cărţi. Am fost curios să aflu care sunt cele mai bune cărţi de educaţie financiară citite de colegii din comunitate.

Studiul a fost complet anonim şi adresat doar celor peste 8000 de persoane care fac parte din comunitate. Am primit zeci/sute de răspunsuri şi mă bucur foarte mult pentru asta.

Întrebărarea a fost: Care este cea mai bună carte de educaţie financiară citită?, iar după i-am rugat să Motiveaze răspunsul.

Mă bucur să văd că am o comunitate activă care încearcă să ajuta la bunul mers al blogului

Vor urma şi alte studii (câte unul pe lună). 🙂

Mai jos ţi-am pregătit topul cărţilor în funcţie de numărul de aprecieri, plus câteva motive pentru care cărţile au fost recomandate.

Din păcate topul este mic deoarece foarte mulţi au recomandat aceleaşi cărţi. Mulţi au recomandat o carte, dar din păcate nu au menţionat şi motivele.

Cele mai citite carti de educaţie financiară 

1. „Tată bogat, tată sărac. Educaţie financiară în familie” de Robert T Kiyosaki

A fost cea mai citită carte dintre cei care au răspuns la întrebare.

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „Am inteles ca este vital sa imi stabilesc un scop, sa imi formulez o strategie, sa fiu informata, sa fiu consecventa, sa ma recompensez, sa fiu echilibrata. Fac toate acestea dupa ce mi-am facut o analiza profunda, mi-am identificat pozitia fata de ce inseamna ,, prosperitatea” si ,,banii „pentru mine.”
 • „Vorbeste simplu despre diferentele clare intre diferitele obiceiuri ale bogatilor/ saracilor, precum si intre ce este un activ si si ce e un pasiv.”
 • „Am inteles circuitul banilor si ce inseamna venit pasiv si activ”
 • „La mine a fost cheia care a initiat procesul. M-a invatat ca diferenta dintre bogati si saraci incepe cu mentalitatea.”
 • „Sa pui banii sa munceasca pentru tine. Sa investesti in active (lucruri care produc bani), nu in pasive. Sa nu iti vinzi timpul pentru bani, macar nu toata viata.”
 • „Cei bogati nu muncesc pentru bani, pun banii sa munceasca pentru ei. Diferenta dintre active si pasive. Sa muncesc ca sa invat si nu sa muncesc pentru bani.”
 • „Pe langa lectiile de baza despre educaţie financiară pe care ti le ofera, mi-a aratat ca se poate sa faci orice si ca totul depinde de alegerile si de punctul de vedere din care vezi lucrurile. Pot sa zic ca m-a determinat sa fiu mai ambitioasa si sa ma focusez pe proiectele pe care vreau sa le fac.”
 • „Surprinde esentialul educatiei financiare”
 • „Să las banii să muncească pentru mine, nu eu pentru bani ; să apreciez viața, că e scurtă; există datorii bune și datorii rele.”
 • „Cu toate ca nu am ajuns sa-mi creez afacerea mea, cartea a fost savuroasa si am invatat multe lucruri pe care nu le stiam, dar imi doream sa le cunosc.
  Cartea te invata printre multe alele: cum sa-ti creezi afacera ta dupa ce ai invatat ca angajat cum sa ai succes in vanzari (vezi traseul pe care l-a avut autorul pana a ajuns la afacerile de succes); cum sa-ti formezi educatia financiara care nu se invata in scoala si pas cu pas ce aspecte sa urmaresti in afaceri; iti insufla curaj, ceea ce n-am avut niciodata (N-am invatat nici pana acum sa accept sa pierd, cu toate ca sunt constient ca n-ai cum sa castigi daca nu accepti sa pierzi).”
 • „Mi-a „deschis” ochii legat de „cursa sobolanului”.”
 • „ABC-ul financiar ce ar trebui invatat cel putin din liceu, daca nu din scoala primara.”
 • „Este usor de citit, explicatiile sunt pe intelesul tuturor, importanta pasivelor”
 • „Cum sa economisesti inteligent. Cum sa faci bani in perioade de criza. Cum sa faci bani folosind banii altora. Cum sa scapi din cursa sobolanului.”
 • „Inveti principiile educatiei financiare.”
 • „Este o care ca mi-a schimbat parerea asupra banilor si asupra libertatii financiare. Dupa ce muncesti pentru bani, economisesti si cu banii ramasi, investesti si lasa banii sa munceasca pentru tine si bineinteles te bucuri de independenta financiara care ai realizat-o. Cele 3 lucruri sunt : muncesti, economisesti si investesti Cea mai buna si mai importanta investitie este cea in tine.”
 • „Este cea mai buna carte pentru inceput si mai ales cand esti angajat. Iti deschide ochii si drumul spre o noua lume: aceea a anteprenoriatului. (cel putin la mine asa a fost:) )”
 • „1. Parintii sunt cei care te initiaza in tainele finantelor, prin exemplul lor, din frageda pruncie. Sa muncesti de mic si sa primesti rasplata pt ceea ce ai facut. Intelegi mult mai bine valoarea banilor. 2. Sa gandesti inainte de a lua o hotarare de a investi bani 3. Sa incerci sa-ti maresti venitul, nu prin vanzarea unor obiecte din casa, ci printr-o activitate aducatoare de bani. Este singura carte de educatie financiara citita si, din pacate, sunt cativa ani de atunci. Multe lucruri le-am uitat, insa cred ca am s-o recitesc.”
 • „1. Am înțeles esența Cadranului banilor (cele 4 moduri în care am afalt cum se produc banii) 2. Este foarte bine prezentată noțiunea de Activ și Pasiv”

2. „Cel mai bogat om din Babilon. Secretele eterne ale succesului” de George S. Clason

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „Nu ma gandisem până atunci la teoria „sa ma platesc pe mine” si ca banii trebuie inmultiti”
 • „E pentru orice varsta, poate fi citita si de copii, pot gasi sfaturi in ea si adultii.Un citat din carte: „Decât să înduri sărăcia, mai bine îi găseşti un leac„ Cred ca ar trebui pus pe peretele din camera de lucru in dreptul ochilor si de meditat la el zilnic. Principiile „Cele şapte leacuri împotriva sărăciei” sunt temelia inceperii oricarei afaceri de succes. Am citit-o de vreo 2 ori pana acum si cred ca o voi citi de vreo 2 ori pe an de acum inainte pentru a ma impregna cu intelepciunea ce curge din carte.”
 • „1.Nimic nu s-a schimbat de mii de ani 2.Educatia financiara este necesara si cand ai  numai un leu in buzunar 3.Gandeste-te la urmasi cum se vor ingriji de agoniseala ta”
 • „1.  Sa pui deoparte 10% din venit deoparte. 2. Reinvesteste din economii. 3. Traieste modest si nu te lasa influientat de lucruri ce-ti aduc bucurii pe moment.”
 • „Mi se pare genial sa economisesti cei 10% din venit cu scopul de a-i investi. Nu este o suma fara de care nu poti trai,dar este o suma care te poate ajuta sa traiesti mai bine”
 • „Am inteles motivul pentru care este necesar sa ma platesc pe mine primul –> asa ma voi recompensa si ma voi motiva sa muncesc in continuare”
 • „1. Din salariul meu plateam pe oricine mai putin pe mine. Am inceput sa ma apreciez si sa ma platesc si pe mine. 2. Am inceput sa economisesc10% din venituri lunar. 3.Daca vrei sa prosperi, o poti face.”

3. „Cadranul banilor. Ghidul tatalui bogat pentru libertate financiara” de Robert T Kiyosaki

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „O privire de ansamblu al veniturilor majoritatii, in functie de activitatea acestora 0 O legatura cu precededenta carte, dar imbogatita, anume tata bogat, tata sarac + imi place foarte mult autorul”
 • „E foarte buna si merita citita”
 • „Am aflat despre ; Active / Pasive si diferentele dintre ele!”
 • „A fost prima carte despre finante si a punctat o serie de idei, care desi sunt simple, sunt greu de constientizat, mai ales atunci cand esti preocupat de a scapa din „cursa sobolanului” si nu mai reusesti sa vizualizezi imaginea de ansamblu.”
 • „Libertate financiara; Cadranul banilor; Increderea in sine”

4. „Transformare financiara totala – Un plan cu rezultate confirmate pentru o forma financiara optima” de Dave Ramsey

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „Te invata ca e o prostie sa te indatorezi, chiar si pentru investitii, asa cum am facut eu si acum sunt robul bancilor. Foarte de bun simt.  De asemenea si alte idei si exemple motivante. O recomand la oricine e dispus sa isi schimbe modul de intelegere al finantelor. Eu cu siguranta mi l-am schimbat!”
 • „Controleaza-ti banii, nu ei pe tine. Incet dar sigur. Fii diferit de majoritatea si ai un plan.”
 • „Pentru ca a reusit sa ma motiveze si sa ma faca sa inteleg ca niciodata nu este prea tarziu sa preiau controlul situatiei mele financiare.
  1. realizarea unui buget personal in cazul veniturilor care nu sunt fixe
  2. sa dau nume fiecarui ban (eu dau directia in care se vor cheltui)
  3. gestionarea mai buna a fluxului de numerar”

5. „Secretele mintii de milionar” de Harv T. Eker

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „A fost prima si singura mea carte citita pe tema educatiei financiare.
  Lucruri importante invatate:
  – gandirea influenteaza subconstientul, respectiv viitoarele decizii
  – metode de cheltuire eficienta a banilor
  – cum pot atrage banii”
 • „Cum sa-ti imparti banii. Realizezi ca ai o problema financiara. Poti oricand sa o ei de la capat si acum are si cine te ajuta.”

6. „Poti face avere, chiar daca incepi mai tarziu” de  David Bach

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „Este o carte completa care are tor ce-ți trebuie începând de la cum sa faci economii, cum sa produci mai mulți bani până-n la cum sa investiți banii economisiti”
 • „Desi consider ca „temelia” lecturilor despre finante personale o reprezinta cartile lui Robert Kiyosaki (pe care le-am citit si sunt foarte bune), cartea de mai sus ofera multe solutii practice si calcule pragmatice.
  Desi nu am devenit (inca 🙂 ) milionar, la acest moment nu am datorii, veniturile imi sunt mai mari decat cheltuielile si economiile le investesc intr-o afacere.
  3 lucruri ? Circula si pe Facebook sfaturile lui Warren Buffet, insa eu chiar le pun in practica:
  1. Sa nu ma bazez pe o singura sursa de venit (eu am 4)
  2. Sa nu cheltui mai mult decat castig
  3. Sa ma platesc mai intai pe mine – economisesc circa 15%-20% din veniturile lunare.”
 • „Autorul acestei carti este singurul care descrie detaliat pasii concreti ai sintagmei „plateste-te mai intai pe tine insuti”. Este un aspect peste care trainerii motivationali trec foarte usor, insa de la acest punct se porneste pentru a crea efectul de avalansa al veniturilor. Nu este o carte motivationala, doar detaliat ce sa faci cu banii ca sa-i inmultesti.”

7. „Saptamana de lucru de 4 ore” de Timothy Ferriss

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „Cum sa castigi mai mult timp pentru tine, Cum sa muncesti mai putin dar mai eficient (regula 80/20), Cum sa investesti si sa iti diversifici instrumentele de investitii”

8. „Milionarul de langa noi: secretele surprinzatoare ale marilor bogatasi” de Thomas Stanley şi William Danko

Cartea aceasta chiar este una dintre cele mai bune. Pentru ea aş vota în acest top. Foarte multe statistici despre obiceiurile bune ale milionarilor.

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „M-a ajutat foarte mult să conștientizez că oamenii bogați nu trăiesc pe picior mare și tocmai acest lucru i-a ajutat să își mențină și să își crească averea.”

9. „Investitorul inteligent” de Benjamin Graham

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „1.Ce sunt de fapt pietele de actiuni.
  2.Cum sa gandeasca un investitor cand are bani de investit.
  3.Care este valoarea reala a unei actiuni cotate la bursa si ce trebuie luat in considerare atunci cand calculam aceasta valoare.”

10. „Network Marketing – rentabilizarea comertui in retea” de Peter Clothier şi Trevor Lowe

Motivele pe care a fost recomandată cartea sunt:

 • „1. Abordarea unei afareri cu rabdare, fara sa astepti sa te imbogatesti peste noapte. 2. Comunicarea si modul de a avea incredere in oameni. 3. Organizarea si respectarea unui plan. Aceata carte ajuta nu numai in afaceri de tip MLM, ci in orice fel de afacere.”

Topul continuă cu:

 • Iesi din labirint – Luca Dezmir – „Cartea lui Luca mi-a placut pentru ca vorbeste despre multe arii care sunt cuprinse in finantele personale.”
 • Obiceiuri care fac toti banii – Liviu Pasat – „Cartea lui Liviu este foarte fluida si povestea este acaparatoare, uzuala.”
 • „Cine mi-a luat cascavalul?” de Spencer Johnson – „Este o carte pe întelesul oricărei persoane, indiferent de categoria din care face parte.”
 • Comedia umana – Honore de Balzac – „Prin autosugestie (chiar daca nu stiam atunci ce inseamna) mi-am dorit totdeauna sa pot trai si eu din renta, ca multe din personajele lui. Aproape ca am reusit! Am invatat ca a avea o mosie (pamant) este esential, asa ca am cumparat si eu cateva bucatele. Am invatat tot de la Balzac ca poti ajunge sus fiind foarte jos, dar si invers. Grija mare!”
 • Lebada Neagra – N.N. Taleb – „Citind cartea si analizand cele mentionate te face sa privesti cu alti ochi investitiile. Analiza si asumarea riscului capata o alta conotatie dupa citirea acestei carti.”
 • Arta de a reusi in viata – Dale Carnegie

Sper că ţi-a fost util acest studiu, poate mai mult decât recomandările mele de cărţi despre bani. Oricum multe dintre cele de mai sus se află şi în lista mea.

Spor la citit îţi doresc şi mulţumesc celor care au ajutat la realizarea acestui studiu.

O să urmeze şi altele la fel de interesante.

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js