Recenzie: Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason

În 1926, George Samuel Clason, a publicat o serie de poveşti scrise sub formă de pilde a căror acţiune avea loc într-un oraş antic, Babylon.

Cartea a devenit cunoscută ca “Cel mai bogat om din Babylon” şi reprezintă un adevărat clasic în literatura financiară. De fapt, multe cărţi financiare apărute în ultimii ani au la bază principiile care se regăsesc în această carte.

Cine citeşte “Cel mai bogat om din Babylon” va fi uimit de simplitatea poveştilor şi totuşi de adevărul din lecţiile prezentate pentru acumularea prosperității. Poveştile sunt scurte şi uşor de citit, dar memorabile şi fiecare din ele se termină cu o frază puternică.

Cartea începe cu povestea a două personaje Bansir şi Kobbi, constructor şi muzician. Cei doi erau foarte buni în ceea ce făceau, dar cu toate astea erau săraci. Bansir şi Kobbi se hotărăsc să ceară sfatul pentru acumularea bunăstării unui prieten din copilăria lor, Arkad, care în contrast cu ei, era extrem de bogat.

Lecţiile pe care Arkad le furnizează prietenilor săi sunt fundamentul acestei cărţi şi sunt lecţii de însuşire a unor obiceiuri ce îţi pot aduce bunăstarea financiară. Sunt lecţii cu ajutorul cărora mulţi au devenit stabili din punct de vedere financiar şi care ne pot ajuta pe toţi să construim o fundaţie financiară puternică.

Simplitatea poveştilor nu aduce cu sine banalitatea, ci mai degrabă un set de legi de bază despre bani. Deşi Clason le-a scris în urmă cu aproape 100 de ani, această carte ne arată simplu fapt că înţelepciunea financiară nu se schimbă de la secol la secol.

Iată câteva din lecţiile menţionate în această carte:

  1. Cere sfatul doar de la cei care sunt înţelepţi şi care au cunoştinţe solide asupra subiectului de care eşti interesat;
  2. Plăteşte-te pe ţine însuţi mai întâi. Economiseşte 10% din orice câştigi.

“- Am descoperit drumul spre bogăţie atunci când am luat hotărârea ca o parte din tot ceea ce câştigăm să fie a mea pentru vecie. Şi asta trebuie să faci şi tu.

–              Dar nu tot ceea ce câştig este al meu? am întrebat iar.

–              Nici pe departe, răspunse el. Nu-l plăteşti pe care care îţi croieşte veşmintele? Nu-l plăteşti pe cel care îţi face sandalele? Nu plăteşti bucatele pe care le mănânci? Poţi să trăieşti în Babylon fără să-ţi cheltuieşti agoniseala? Care este câştigul pe care l-ai realizat luna trecută? Dar cel de anul trecut? Cât eşti de naiv! Îi plăteşti pe toţi, în afară de tine însuţi. Neghiobule, munceşti pentru alţii! Dacă ai păstra măcar o zecime din tot ceea ce câştigi, cât ai avea în zece ani?”

  1. Norocul poate fi ademenit prin acceptarea oportunităţilor.

“Oamenii de acţiune sunt cei care se bucură de favorurile Zeiţei Norocului.”

  1. Mai bine o mică prudenţă decât un mare regret.
  2. Nu ne putem permite să trăim fără o protecţie adecvată.
  3. Calea poate fi găsită acolo unde există determinare.
  4. Investeşte-ţi economiile.
  5. Protejează-ţi principiile.

Aceste lecţii şi multe altele pot fi descoperite în această carte, care este un ghid de înţelegere a lumii financiare şi care ne schiţează o cale spre prosperitate şi, implicit, spre fericire. Ne ajută să înţelegem problemele financiare cu care ne confruntăm şi ne oferă totodată şi o soluţie.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

elefant.ro

eMAG.ro

libris.ro

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.