Un cec este un instrument scris, datat și semnat, care direcționează o bancă să plătească o anumită sumă de bani purtătorului. Persoana sau entitatea care scrie cecul este cunoscută sub numele de plătitor, în timp ce persoana în care este scris cecul este beneficiarul.
Este un document care garantează o anumită sumă de bani si este tipărit de către bancă pentru a fi oferită unui titular sau a unui plătitor pentru a-l folosi.
Plătitorul scrie cecul și îl prezintă beneficiarului, care îl duce apoi la bancă sau la o altă instituție financiară pentru a retrage numerar sau pentru a depune într-un cont.
Cecul implică trei persoane: trăgătorul (partea care emite cecul și care dă o dispoziție de plată băncii la care are deschis contul bancar), trasul (banca la care trăgătorul are deschis contul și care efectuează plata pe baza cecului primit) și beneficiarul (cel care primește suma transmisă de trăgător)
Există 3 tipuri de cecuri:
Cecul la purtător – acel cec care în momentul emiterii nu indică expres beneficiarul sau poartă menţiunea “la purtător“.
Cecul de călătorie – Este acela care se tipăreşte, ca şi bancnotele, în monedă proprie sau în valută. Acest tip de cec se foloseşte pentru plăţile în străinătate, in cazul unei calatorii.
Cecul circular – Este un titlu de credit la ordin emis de o bancă asupra unităţilor sale sau asupra altei bănci. Este plătibil la vedere în termen de 30 de zile de la emitere.