Capitalul social reprezintă aporturile de bani efectuate de asociați pentru constituirea și funcționarea unei societăți comerciale. Din punct de vedere juridic, reprezintă o garanție a creditorilor.
Aportul de bani cu care contribuie fiecare acționar la capitalul social depinde de procentul de acțiuni pe care îl are fiecare. Dacă sunt doi acționari și acțiunile sunt egale procentual, fiecare va contribui cu jumătate din suma necesară.
Pentru o societate SRL, capitalul social despus este de 200 de lei.
În cazul unei societăți pe acțiuni, suma minimă este de 90 000 de lei iar pentru fundații, minimul este de 10 ori valoarea salariului mediu brut pe economie. Nu există o limită maximă.
Niciun asociat sau acționar nu poate folosi această sumă în scopuri personale. Această sumă se poate folosi ca plată a salariilor în primele luni de la constituirea firmei sau pentru achiziția de bunuri necesare pentru funcționarea companiei.
Legal, se face distincție între capitalul social subscris și capitalul social vărsat.
Capitalul social subscris reprezintă suma de bani pe care acționarii s-au obligat să o depună integral, așa cum este stipulată chiar și în actul constitutiv al societății.
În cazul capitalului vărsat, acționarii vor depune inițial 30% din plafonul legal, restul va trebui completat în maxim 12 luni.