Capitalizare pe piata a firmei sau capitalizarea bursiera

Capitalizarea de piață se referă la valoarea de piață a acțiunilor unei companii si se calculează prin înmulțirea numărului total cu prețul curent de piață al unei acțiuni.

Reprezintă valoarea absolută a unei companii si este un indicator important ce reflectă dimensiunea unei firme.

Nu trebuie confundat cu valoarea efectivă a companiei, cele două valori fiind diferite de cele mai multe ori. 

Valoarea unei companii nu este dată de capitalizarea bursieră deoarece prețul de piață pe care se bazează nu reflectă neapărat cât valorează o parte a afacerii. Acțiunile sunt adesea supraevaluate sau subevaluate de piață, ceea ce înseamnă că prețul pieței determină doar cât de mult piața este dispusă să plătească pentru acțiunile respective.

Deși măsoară costul achiziționării tuturor acțiunilor unei companii, aceasta nu determină suma aferenta unei operațiuni de fuziune.

Utilizarea capitalizării de piață pentru a arăta dimensiunea unei companii este importantă, deoarece mărimea companiei este un factor determinant de bază pentru diferite caracteristici pentru care sunt interesați investitorii, inclusiv riscul.

Doi factori principali pot modifica capitalizarea pieței unei companii: modificări semnificative ale prețului unei acțiuni sau atunci când o companie emite sau răscumpără acțiuni.

Un investitor care exercită un număr mare de garanții poate, de asemenea, să crească cantitatea de acțiuni pe piață și să afecteze negativ acționarii într-un proces cunoscut sub numele de diluare.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.