CAEN – Ce sunt CAEN-urile pentru o firma

CAEN reprezintă acronimul pentru Clasificarea Activităților din Economia Națională – și reprezintă gruparea pe categorii de activități economice din România. Codul CAEN este cel care, alături de denumire și sediul social, definește identitatea unei societăți.

Acestă clasificare se face pe mai multe categorii.

Prima categorie cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic, a doua conține titluri identificate printr-un cod numeric de două cifre, a treia conține titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre si a patra conține titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre.

Orice companie are un singur obiect principal de activitate căruia îi corespunde un singur cod CAEN și un număr nelimitat de obiecte de activitate secundare.

Acestui obiect principal de activitate este ales o dată cu înființarea societății și este prevăzut în Actul Constitutiv, în Statutul Societății și în Certificatul de înregistrare.

Există și excepții. Unele activități economice pot fi numai activități principale pentru o anumită societate, cum ar fi activitățile de natură veterinară sau de protecție și pază.

Unele organizații economice sunt obligate prin lege să aibă un singur obiect de activitate, cum este cazul activităților de creditare sau de investigații.

Obiectul principal de activitate, precum și cele secundare, se pot schimba de-a lungul timpului. Se pot adăuga obiecte noi de activitate sau un obiectiv secundar să se transforme în unul principal și invers.

Modificarea legislatiei codului CAEN se face periodic pentru ca acesta să fie în armonie cu cele din Uniunea Europeana și se actualizează în funcție de economia mondială.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.