Biletul la ordin este o modalitate de plată prin care debitorul se angajează să platească o suma de bani creditorului, fie la o dată scadentă, fie la ordinul acestuia.
Este o obligație autonomă și necondiționată și este supusă unor condiții. Mai mult, reprezintă o garanție în plus pe care o primește beneficiarul de la emitent.
Se poate folosi biletul la ordin ca instrument de plată pentru că este unul dintre cele mai utilizate garanții de plată, având asigurarea totală de recuperare a banilor sau scurtarea procesului de recuperarae a lor.
Un bilet la ordin trebuie să conțină următoarele: denumirea de bilet la ordin, data emisiunii, scadența, menționarea obligației personale și necondiționate de a plăti suma de bani, numele beneficiarului, semnătura emitentului, locul de plată.
În lipsa unuia din aceste elemente, biletul la ordin este nul.
Principalul avantaj al biletului la ordin este că, la scadenţă, acesta devine titlu executoriu.
Asta înseamnă că, dacă datoria nu este achitată, se poate face executarea silită a debitorului, trecând peste faza îndelungată a judecăţii şi obţinerea unei hotărâri definitive.
Există și dezavantaje iar riscul principal îl constituie refuzul de decontare din partea băncii. Refuzul poate veni din cauza lipsei de bani din contul bancar al emitentului, data incorectă de introducere în bancă a biletului la ordin, completarea eronată a biletului la ordin.