Avans in cont curent – Ce inseamna

Avans în cont curent sau descoperire de cont sau overdraft înseamnă o linie de credit acordată de bancă persoanelor fizice pe cardul de debit de salariu. Acest împrumut se acordă, de regulă, pe baza unei convenții încheiate între bancă și angajator. Unele bănci acordă acest împrumut și în lipsa acestei convenții.

Valoarea acestui avans se stabilește în funcție de nivelul veniturilor, gradul de risc, politicile fiecărei bănci. De obicei, este echivalentul a 3 salarii, dar poate ajunge chiar la 6. Dacă nu există un acord între bancă și angajator, avansul în cont curent este limitat la 3 salarii.

Cum se obține avansul în cont curent? Este foarte ușor de obținut, sunt oricând disponibili în cont, fără să mergi la bancă, nu este nevoie să retragi întreaga sumă oferită, dobanda o plătești pentru suma folosită.

Cum se calculează dobânda? Plătești dobanda din prima zi în care ai accesat banii, banca îți retrage automat din cont doar dobanda aferenta sumei retrase si astfel, datoria rămâne.  Dobânda pentru avansul în cont curent este mai mare procentual decât dobanda unui credit de nevoi personale.

Spre deosebire de cardul de cumpărături sau creditul de nevoi personale, banii de pe descoperirea de cont au aceleași comisioane ca și banii din contul curent, astfel că banii din overdraft pot fi accesaţi fie prin retragere de la ATM, fie prin plăţi directe la comercianţi sau pe internet. Iar dacă nu foloseşti facilitatea de overdraft, nu plăteşti niciun fel de dobândă.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..
Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.