Asigurare RCA – Ce este un RCA

RCA sau Răspundere Civilă Auto reprezintă asigurarea prin care se asigură terții prejudiciați datorită unui accident auto produs din vina asiguratului.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru persoanele fizice și juridice ce dețin un automobil înmatriculat în România și pentru persoanele care conduc în România un autoturism înmatriculat în străinătate, dar care nu este asigurat în țara respectivă.  

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă pe teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.

Asigurătorii pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei. Ţările în care asigurarea este valabilă sunt precizate în poliţă.

Atunci când polița RCA este valabilă, se acordă despăgubiri in bani pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube material, pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate. La tarifele afișate, asigurătorii pot aplica diferite reduceri sau majorări, în funcție de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea îndeplini.

Criterii care pot influența valoarea poliței RCA: vârsta, zona geografică, statutul juridic, dar și istoricul accidentelor avute de asigurat. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.