Anuitate – Ce inseamna Anuitatea

Anuitatea reprezintă o serie de plăți efectuate la intervale egale către o instituție financiară. În urma acestei depuneri, se primește o dobândă.Exemple de anuități: depozitele obișnuite într-un cont de economii, plăți ipotecare la domiciliu, plăți lunare de asigurare și plăți de pensii.

În functie de plata lunară depusă, anuitatea poate fi cu rată fixă (constantă) și cu rată variabilă. Anuitatea cu rată fixă asigură o sumă de bani invariabilă pe toată perioada plății. În cazul anuităților cu rată variabilă, suma de bani primită poate să difere în funcție de rezultatul financiar pe care îl generează investițiile în care sunt plasați banii de către instituția financiară. 

După momentul efectuării plății, anuitatea poate fi de amortizare și se plăteste la sfârșitul anului și anuitate de depunere sau de plasament, plătită la începutul anului. Anuitatea de amortizare se mai numește și anuitate de rambursare sau ordinară. 

Din punct de vedere al perioadei de rambursare, poate fi: anuitate viageră – când plata este în funcție de existența sau inexistența în viață a uneia sau mai multor persoane, anuitate temporară – când plata are loc pe o perioadă determinată, necondiționată de vreun eveniment, anuitate perpetuă – se plătește continuu o perioadă îndelungată de timp.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.