Active Suport – Ce sunt Activele Suport

Un activ suport este un instrument financiar, un indice bursier sau valutar, o rată a dobânzii, o marfă, coșuri ori combinații formate din aceste instrumente sau valori, un  indicator sau unitate de măsură al cărui randament, valoare sau mărime stă la baza valorii unui produs structurat sau derivate.

Prețul activului suport este principalul factor care determină prețul instrumentului derivat, o modificare a acestuia având ca rezultat o schimbare simultană a prețului activului derivat.

Un activ suport preia deseori forma unui titlu de capital sau a mărfurilor, dar poate fi şi orice activ care acordă valoare.

În timp, valoarea unui activ suport poate creşte sau scădea, ceea ce duce la modificări ale valorii opţiunii sale. Indiferent dacă un instrument financiar derivat este o investiţie bună sau nu, totul se reduce la modificarea potenţială a valorii activului suport de la baza acestuia.

Două dintre cele mai întâlnite tipuri de instrumente financiare derivate sunt opțiunile de tip call sau put. Un contract derivat de tip call oferă proprietarului dreptul, dar nu obligația, de a cumpăra un activ suport la un preț stabilit denumit preț de exercitare, în schimbul plății unei prime.

În schimb, un contract derivat de tip put oferă proprietarului dreptul, dar nu obligația, de a vinde un activ suport la un preț stabilit denumit pret de exercitare, de asemenea in schimbul platii primei. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.