Volatilitate – Ce reprezinta volatilitatea

Volatilitatea este o măsură statistică a dispersiei rentabilităților pentru un anumit nivel de securitate sau index. În majoritatea cazurilor, cu cât volatilitatea este mai mare, cu atât securitatea este mai riscantă.

Volatilitatea este adesea măsurată fie ca abaterea standard, fie ca variație între randamentele de la același index sau de piață.

Pe piețele valorilor mobiliare, volatilitatea este adesea asociată cu variații mari în ambele direcții. De exemplu, când piața bursieră crește și scade mai mult de un procent într-o perioadă de timp susținută, aceasta este numită piață „volatilă”.

Volatilitatea unui activ este un factor cheie atunci când opțiunile de prețuri se contractă.

Volatilitatea se referă adesea la cantitatea de incertitudine sau de risc legată de mărimea modificărilor valorilor mobiliare. O volatilitate mai mare înseamnă că valoarea poate fi distribuită pe o gamă mai mare de valori.

Aceasta înseamnă că prețul garanției se poate schimba dramatic într-o perioadă scurtă de timp, în ambele direcții. O volatilitate mai mică înseamnă că valoarea nu fluctuează dramatic și tinde să fie mai constantă.

O modalitate de a măsura variația unui activ este de a cuantifica randamentul zilnic al activului. Volatilitatea istorică se bazează pe prețuri istorice și reprezintă gradul de variabilitate în randamentul unui activ.

Acest număr este fără o unitate și este exprimat procentual. În timp ce variația surprinde dispersia randamentelor în jurul mediei unui activ în general, volatilitatea este o măsură a acelei variații delimitate de o anumită perioadă de timp

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.