Viitorul copiilor noştri. Facem ceva pentru ei din punct de vedere financiar?

Acum puțin timp m-am întâlnit cu un tânăr care îmi spunea ce bine se simte cu faptul că părinții lui au pus într-un plan lunar pe termen lung o sumă de bani după nașterea lui.

După 20 ani de la acel moment (plus dobânda aferentă) avea o sumă frumoasă pe care a putut să o folosească drept avans pentru o locuință, astfel încât rata și termenul pentru creditul care a urmat sunt foarte mici.

El acum vrea să facă același lucru pentru copilul lui, deoarece a trăit pe pielea lui sentimentul plăcut de a avea o sumă mare de bani pentru un start bun în viață.

Imaginați-vă fiecare cum ar fi fost dacă și părinții voștri ar fi făcut acest lucru pentru voi în trecut, cum ar fi fost viața voastră acum ?

Cum lucrurile nu se mai pot schimba pentru voi, este momentul ca să începeți acum pentru un viitor mai bun al copiilor voștri să faceți acest plan pe termen lung ca măcar copiii vostri să beneficieze de pe urma soluției inteligente alese de voi pentru liniștea lor.

Cum va fi când copilul vostru va veni la voi la 18-19 ani și vă va spune că a câștigat o Bursă de studii în U.K. dar că îl costă cazarea + mâncarea + alte cheltuieli necesare traiului suma de 10000 euro pe an. Ce îi veți spune?

Îi veți irosi șansa de a avea un viitor mai bun sau veți fi pregătit să susțineți cheltuielile pentru că ați preconizat asta încă dinainte să se nască copilul?

Până la urmă copilul reprezintă cea mai importantă investiție de suflet a noastră și trebuie să îi oferim tot ce este mai bun.

Hai să facem și niște simulări asupra a cum ar putea arăta un plan pentru viitorul copilului vostru.

Vom face una cu depunere lunară de 150 Ron și alta cu depunere lunară de 500 Ron (după posibilitățile fiecăruia).

În cazul depunerii a 500 Ron vom avea după 20 ani de depuneri lunare 120000 Ron depuși, iar cu ajutorul capitalizării dobânzii de 8,5% (obânda medie) poţi ajunge să  în cont aproximativ 285000 Ron. Dacă ne gândim că vrem și pe mai departe (în caz că nu are nevoie pentru studii) și mergem pe 30 ani, vom avea depuși 180000 Ron și în cont aproximativ 815000 Ron (bani suficienți pentru achiziționarea unui apartament + mobilă + mașină).

În cazul depunerii a 150 Ron lunar, vom avea depuși după 20 ani sumă de 36000 Ron, iar cu ajutorul capitalizării dobânzii de 8,5% (obânda medie) în cont aproximativ 79000 Ron. Dacă lăsăm până la 30 ani, avem depuneri de 54000 Ron iar contul va avea aproximativ 227178 Ron sumă care poate reprezenta o foarte mare parte din prețul unui apartament pentru copilul dumneavoastră.

Vor fi probabil mulți oameni care vor vorbi despre inflație, despre valoarea banilor în timp etc. Aceasta nu este o problema reală, deoarece încă din 2005 în România am trecut la indice de inflație cu o cifră (sub 10 %) iar în ultimii doi ani am avut chiar deflație (prețurile chiar au scăzut).

Și chiar dacă luăm cazul foarte puțin probabil al unei perioade cu o inflație mare, gândiți-vă că o sumă mare de bani + dobânda este oricând mult mai mare decât nimic, adică ceea ce vor avea pentru copiii lor cei care vor căuta sâ gâseascâ probleme la soluțiile oferite.

Mai mult decât atât produsele financiare urmăresc întotdeauna să acopere ceea ce se întâmplă pe piață, prin urmare dobânda va acoperi inflația.

Oricând la aceste planuri se poate schimba suma platită lunar, oricând te poți opri din depuneri (recomandat după cel puțin 10 ani de depuneri pentru a se fi strâns totuși o suma frumoasa in cont), iar după o scurtă perioadă de timp ai acces la peste 90 % din sume + dobânzile lor.

Cine vrea să arate și viitorul copilului său așa ?

Sunt Andrei Tudose, fondatorul grupului de facebook Educatie financiara aplicata! Sunt dispus să îi ajut pe acei oameni care doresc să facă o schimbare în bine și să nu mai trăiască mereu niște drame și să spună că alții sunt vinovați deoarece ei nu au avut de unde să afle informația.

Pentru cei interesați de a avea astfel de planuri financiare pentru copilul lor, pot să vă ajut, deoarece aceste planuri trebuie explicate, în plus sunt personalizate în funcție de ceea ce își dorește și permite fiecare.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.