În viața noastră de zi cu zi, probabilitatea sau șansa sunt termeni folosiți foarte des. Suntem obișnuiți să spunem că ”e posibil ca mâine să plouă,” ”poate cutare va veni în vizită” sau ”probabil ai dreptate.” Posibilitatea și probabilitatea transmit același înțeles, dar în statistică, probabilitatea are niște conotații speciale.
Probabilitatea este termenul matematic pentru posibilitatea ca un eveniment sau o acțiune să se întâmple, spre exemplu probabilitatea de a extrage un as dintr-un pachet de cărți sau o bomboană verde dintr-un sac cu dulciuri asortate.
Probabilitatea este folosită astăzi atât de des încât facem alegeri subconștiente bazate pe posibilitate și anume aplicând o gândire subiectivă asupra unor evenimente pentru a lua cea mai bună hotărâre. Ne gândim dacă merită sau nu să mergem mai departe cu hotărârea sau să renunțăm la ea.
1. Business
Folosința practică a probabilității distribuțiilor și a analizelor situaționale în business este făcută pentru a putea prezice nivelurile de vânzări viitoare. În esență, este aproape imposibil să prezici cu acuratețe valori exacte pentru un nivel de vânzare, dar cu toate acestea, business-urile trebuie să fie în stare să se pregătească pentru evenimente viitoare.
Folosindu-se de un scenariu analic bazat pe probabilitatea unei distribuții, o companie poate prezice valorile din viitor în termeni de ”cel mai bun” sau ”cel mai rău” caz. Așadar, o companie își poate pune bazele în planurile bazate pe cazurile cele mai bune, luând în același timp în calcul și cazurile mai puțin dorite.
Dacă luăm în considerare o firmă nouă care intră în domeniul business-ului și care trebuie să genereze o sumă de 500.000 de RON profit ca să-și recupereze banii, iar probabilitatea distribuției le spune că există o șansă de 10% ca profitul total să fie mai mic de cei 500.000 de RON, atunci compania știe cu o oarecare acuratețe posibilitatea cu care se poate confrunta dacă continuă să intre în domeniul business-ului.
2. Gaming
Cu toate că jocul de ruletă este printre cele mai vechi jocuri de cazinou, nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate cine l-a inventat. În momentul de față, originea îi este atribuită fizicianului Blaise Pascal.
O figură foarte proeminentă în lumea științei și a matematicii, Pascal a introdus teoria probabilității în lume. Astfel, se crede că roata de ruletă, în forma sa primitivă, a fost produsul idealului său de a inventa o mașinărie de mișcare perpetuă.
În general, termenul de probabilitate denotă șansa ca un anumit rezultat să aibă loc. Șansa este exprimată sub formă de fracții sau procentaj. Probabilitatea ca un rezultat aleatoriu să se întâmple poate fi arătat printr-o linie și îi este desemnată o valoare între 0 și 1, adică 0___1/2___1. Pe partea stângă avem 0 care presupune că șansa unui rezultat aleatoriu este imposibilă, prin urmare nu se va obține. Spre mijlocul liniei probabilității, șansa pentru obținerea unui rezultat aleatoriu este egal cu ½.
Pe partea dreaptă avem 1, ceea ce presupune că șansa unui rezultat aleatoriu este foarte plauzibilă.
Aceasta schemă este foarte relevantă pentru jocurile de ruletă online – un joc unde fiecare pariu are o probabilitate specifică de câștig. Precum știm, sunt 37 sau 38 de posibile rezultate pentru fiecare rotire depinzând dacă jucătorul joacă pentru un sigur 0 sau pentru un dublu 0 pe roată. Având în vedere că rezultatele jocurilor de ruletă sunt în întregime aleatorii, sunt doar 2 rezultate posibile pentru jucători – fie câștigă, fie pierd.
3. Medicină
Rezultatele studiilor în medicină sunt cuantificabile; încă din timpuri înaintate, un cititor putea să-și dea seama singur dacă acceptă sau nu rezultatele unui studiu în funcție de cifre.
De exemplu, dar 25 de pacienți din 30 se vindecau în urma unui medicament nou în comparație cu 15 pacienți vindecați din 30 în urma unui tratament placebo, atunci este de la sine înțeles că eficacitatea medicamentului nou poate fi studiată mai departe.
În ultimii ani, prezentarea cercetărilor medicale au suferit modificări extraordinare. În ziua de azi, nicio revistă serioasă nu va accepta o lucrare dacă rezultatele acesteia nu au fost supuse unor teste de statistică.
Folosirea statisticii a accelerat disponibilitatea software-urilor statistice și acum a devenit la modă să se organizeze workshop-uri în cercetări de metodologie și biostatistică.