Surse de Finantare pentru o Afacere. Cele 5 Surse de Finantare

Surse de Finantare pentru o AfacereConform unui studiu realizat recent pe tema antreprenoriatului, 55% dintre români îşi doresc să treacă din stagiu de salariat în stagiu de antreprenor în viitorul apropiat.

Vorbind din acest punct de vedere, o să începem să asistăm la o avalanşă de start-up-uri, majoritatea concentrate pe online.

Totodată, dacă ne uităm la ultimele date privind numărul firmelor închise de la an la an, vedem o creştere de 10% din acest punct de vedere. Din 100 de startup-uri, 96% întră în faliment în primii 2 ani, 2% în primii 5 ani şi 1% în 10 ani.

Unul dintre motivele pentru care tot mai multe firme îşi închid activitatea este lipsa unei finanţări coerente şi stabile ale firmei încă de la început.

În continuare îţi prezint cele mai importante 5 surse de finantare pe care le poate avea o afacere pentru o mai lungă durată de viaţă.

5 Surse de Finantare pentru o Afacere

1. Investiţii bancare sau credite bancare

Aici reprezintă tot ce înseamnă capitalul pe care îl poţi obţine de la o bancă. Este cea mai cunoscută şi cea mai frecventă dintre toate cele 5 surse de finantare pe care vi le prezint în acest articol.

Acest capital bancar poate fi reprezentat de mai multe multe modalitati de finantare:

 • Credite bancare;
 • Linii de credit;
 • Alte intrumente de finanţare a operaţiunilor de comerţ: Factoring sau scontare, scrisoarea de garanţie, biletul la ordin, acreditivul documentar, incaso-ul, forfetarea.

Capitalul bancar îl poate obţine oricine care are un girant şi care are un plan de afaceri bine determinat care să justifice finanţare cerută.

Din punct de vedere al durate de finanţare, creditul bancar poate fi folosit fie pe termen scurt, fie pe termen lung, iar linia de credit poate fi utilizată doar pentru finanţarea activităţii zilnice.

Motivul pentru care ar trebui să apelezi la o linie de credit trebuie să fie:

 • finanţarea fondului de rulment;
 • numerarul estimat pentru o perioadă este negativ;
 • încasările nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de plată;
 • atunci când apar corelări între plăţi şi încasările de la clienţii întârziaţi.

Un loc pe care ţi-l recomand unde găseşti centralizat toate creditele bancare din România este Conso.ro.

2. Microfinantarea

Microfinanţarea este o sursa de finantare care a luat avânt foarte mult în ultimii ani şi care este din ce în ce mai utilizată de firmele aflate la început de drum.

După cum se înţelege încă din denumire, aceasta se adresează firmelor la început de drum şi presupune acordarea de împrumuturi în condiţii mai uşoare, dar şi la costuri şi dobânzi mai ridicate în comparaţie cu creditul bancar.

Aceasta este sursa de finanţare pe termen scurt şi acoperă cheltuielile pentru ca o firmă să se pună pe picioare.

Suma pe care o poţi atrage este mult mai mică decât în cazul unui credit bancar datorită condiţiilor mult mai flexibilile şi mai uşor de îndeplinit.

Se mai utilizează această sursa de finantare şi sub formă de garanţie pentru eventuale împrumuturi sau credite bancare.

3. Fonduri nerambursabile pentru afaceri

Este în topul celor mai populare surse de finantare din această perioadă. Cu toţii ne dorim şi ne gândim cum să apelăm la fondurile nerambursabile pentru a ne dezvolta şi mai mult afacerea.

grants postcard front

Fondurile nerambursabile sau granturile cum i se mai spun, sunt acele fonduri provenite de la o sursă externă şi pe care nu eşti nevoit să le mai înapoiezi.

Fondurile provin din următoarele locuri:

 • Uniunea Europeană;
 • Diverse instituţii guvernamentale;
 • Diverse instituţii non-guvernamentale;
 • Asociaţii provesionale;
 • Organizaţii Non-profit.

În spre deosebire de celelalte 2 surse de finantare, aceasta necesită un timp relativ lung de a o obţine şi este nevoie de o documentaţie foarte stufoasă pentru fiecare proiect de investiţii.

De regulă, un proiect realizat din fonduri nerambursabile durează între 6 şi 12 luni pentru a-l obţine şi între 1-3 ani pentru a-l implementa.

Totodată, fiecare fond nerambursabil te obligă şi pe tine antreprenor să vii cu o cofinanţare. Confinaţare poate fi de la 10 la 50% în funcţie de fondul nerambursabil.

O listă cu fonduri nerambursabile la care poţi aplica cu afacerea ta găseşti în acest articol: Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta.

4. Diverşi investitori

Această clasă de surse de finantare o putem sparge în două categorii:

 1. Familie, prieteni, cunoştinţe
 2. Business Angels

4.1. Familie, prieteni, cunoştinţe

Una dintre acele surse de finantare clasice la care ne gândim încă din start. O sursa de finantare destul de uşor de obţinut în cazul în care relaţia dintre tine şi investitor este unde de încredere.

De cele mai multe ori banii sunt puţini dar sunt buni pentru a susţine afacerea timp de 1-3 luni. Aici depinde foarte mult de ideea afacerii şi de puterea investitorului.

Este una dintre cele mai flexibile surse de finantare, care îţi oferă încredere, susţinere şi înţelegere în cazul în care banii nu pot fi restituiţi la timpul stabilit.

4.2. Renumiţii „Business angels”

Un Business Angel reprezintă investitorul cu mulţi bani lichizi, care este dispus să se implice în cât mai multe afaceri ca asociat.

Pe lângă resurse financiare, aceştia vin şi cu o doză foarte ridicată de experienţă cu scopul de a creşte cât mai repede afacerea şi de a face profit.

Durata de finanţare este medie sau lungă, iar investiţia de cele mai multe ori nu trece de 1 milion de euro.

Este o sursă de finanţare destul de grea de obţinut, având în vedere că trebuie să convingi nişte oameni foarte experimentaţi că ideea ta este foarte bună.

O serie de investitori de acest fel găseşti în articolul Catalog Business Angels.

Un website unde se face legătura între un investitor şi iniţiator este LendingClub.com. Aici poţi ajunge să obţii până la 35.000 de euro pentru afacerea ta.

5. Emiterea de acţiuni şi obligaţiuni

Este o sursă de finanţare la care poate apela doar firmele foarte mari (S.A-urile).

Este una dintre sursele cele mai uşoare pentru o firmă mare care doreşte să se extindă şi să prindă fonduri pentru dezvoltarea afacerii.

Este nevoie doar de o aprobare din partea Adunării Generale a Acţionarilor şi de găsirea investitorilor.

Acestea sunt principalele 5 surse de finantare pe care le poate avea o afacere. De aici mai pot rezulta si alte surse de finantare mai non-comerciale despre care voi discuta într-un viitor articol.

Te invit in continuare să-mi spui părerea ta despre aceste surse sau sa propui alte surse de finantare pentru o afacere care nu apar in aceasta listă!

Articol realizat de Laurenţiu Mihai cu sprijinul Firme Bulgaria. Afla care sunt motivele pentru care ar trebui sa-ti realizezi o firma in Bulgaria.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.