În perioada aceasta de probleme din punct de vedere al lichidităţile se pune foarte mult accentul pe scontare şi pe factoring. Însă ce ştim noi despre aceste două modalităţi de finanţare? Care este diferenţa dintre ele?
Mulţi oameni le încurcă. Spun că nu există nici o diferenţă între ele. Prin acest articol mi-am propus să abordez puţin aceste două modalităţi de finanţare şi să realizez o comparaţie între ele ca la sfârşit să-ţi dai seama care este diferenţa dintre ele.
La prima vedere putem spune că sunt foarte asemănătoare, ceea ce este şi adevărat. Ambele au legătură cu banca si cu mobilizarea creanţelor. (Creanţele sunt drepturi pe care le are o firmă asupra unei alte firme pentru livrarea de bunuri sau prestări de servicii. Mai concret, creanţa apare atunci când se realizează o factură şi durează până când această factură este plătită).
Acum să vedem concret ce înseamnă scontarea şi ce înseamnă factoring:
Definitie Scontare: Operaţiune prin care banca creditează posesorul unei poliţe nescadente cu valoarea neta a acesteia, prelevând dobanda şi comisionul (taxa scontului) aferente transferului creanţei. In urma acestui act, banca respectivă devine beneficiarul cambiei.
Definitie factoring: Instituţie financiară care se angajează contra unui comision să preia creanţele clienţilor şi să ţina evidenţa contabilă a debitorilor unitaţilor care i-au transferat creanţele lor.
La prima vedere, ambele au aceeaşi scop şi anume: o operaţiune prin care banca preia o creanţă nescadentă (care nu a fost plătită), cu dobândă şi comision, până când aceasta se va stinge.
Diferenţa dintre cele două apare când vine vorba de asumarea riscului de neîncasare.
La scontare insituția care preia creditul în urma unei dobânzi și comision poate restitui documentul de încasare firmei care solicită scontarea.
Exemplu: Firma X dorește să sconteze o factură neplătită și merge la bancă. Banca îi decontează creanța și preia ea datoria față de firma y. După perioada emisă de factură pentru plată, firma y nu poate plăti. În cazul acesta, la scontare, banca poate solicita firmei x banii înapoi și să preia această iar creanța către firma y.
La factoring situația este destul de asemănătoare până într-un punct. Instituția care preia creditul (banca) în urma unei taxe de factoring, aceasta nu poate restitui creanța solicitantului în cazul în care firma datornica nu poate să-și îndeplinească atribuțiile financiare.
Exemplu: Firma X dorește să încaseze o creanță înainte de termen și se prezintă cu documentele justificative la bancă. În urma unui contract de factoring și după o taxă, aceasta reușește să stingă creanța iar banca a devenit instituția creditoate a datornicului. După perioada emisă de factură pentru plata, datornicul nu reușește să o plătească. În acest caz, la factoring, banca este singura răspunzătoare pentru această incapacitate de plată a datornicului.
Eu personal sunt foarte încântat de aceste două modalități de finanțare a unei firma. Teoretic sunt foarte bune ancorate și vin în ajutorul firmelor mici și mijlocii care au probleme de încasare.
Sunt sceptic când vine vorba de lucratul cu băncile. Aceste două modalități de finanțare sunt foarte greu de obținut de la o bancă, mai ales în aceste zile. Băncile sunt foarte greu de convins să finanțeze printr-o modalitate de acest gen, mai ales când vin vorba de factoring.
Este o problemă la aceste modalități de finanțare deoarece băncile nu vor să-și asume nici un risc. Pentru asta trebuie să fii foarte bine pregătit (cu toate documentele la zi, cu un istoric de încasări de la datornic și cu un proiect în care să justifici pentru ce ai nevoie de încasarea mai rapidă a acelor creanțe).
Când vine vorba de timpul pe care trebui să-l dedici pentru a beneficia de una din ele, pot spune că diferă foarte mult. Diferă de la bancă la bancă, de politicile fiecărei bănci. Dacă tu ai toate documentele pregătite, și dacă mai ales ești un client fidel al băncii respective, tipul ar trebui să fie destul de mic (7-10 zile).
Cam atât am avut să-ți spun despre cele două: scontare și factoring. În viitorul apropiat o să încerc să abordez și alte modalități de finanțare pentru afacerea ta.
Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-mă să-l promovez și prietenilor tăi cu un like, share și tweet pe butoanele din stânga articolului.
Despre Autor: Laurentiu Mihai, pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.