Este timpul să aflăm câte ceva despre strategiile de tranzacţionare şi cum ne ajută ele să obţinem randamente mai bune.
Să investeşti pe piaţa de capital nu înseamnă numai să decizi ce şi când să cumperi sau să vinzi, ci şi cum să faci acest lucru cât mai eficient astfel încât să acoperi riscurile cât mai bine şi să obţii rezultate cât mai bune.
Trebuie să ştii încă de la început că pentru a avea succes pe piaţa de capital trebuie să ai o strategie de investiţii şi nu poţi lua decizii la întâmplare fără a evalua şi analiza portofoliu tău constant.
Asta înseamnă că va trebui să aloci timp de calitate acestei activităţi pentru a fi convins de corectitudinea deciziilor luate.
5 strategii de tranzactionare care îţi pot schimba stilul de investitor
Când te gândeşti ce strategie de tranzacţionare să alegi trebuie să ţi cont atât de profilul tău de investitor, ce riscuri eşti dipus să accepţi şi ce randamente îţi propui să obţii, cât şi de suma pe care eşti dispus să o investeşti şi intervalul de timp pe care doreşti să faci investiţia. Astfel vei putea decide care din cele 5 strategii de investiţii descrise mai jos ţi se potriveşte cel mai bine.
1. Diversificarea
Este strategia cea mai des întâlnită în tranzacţionare. Aşa cum am mai discutat şi în articolele precedente, diversificarea este una din cele mai recomandate strategii de investiţii, astfel acoperind riscul ca tot portofoliu să scadă în acelaşi timp şi să înregistrăm pierderi considerabile.
Dar nu trebuie să cădem nici în extrema cealaltă şi să diversificăm prea mult portofoliu, mai ales atunci când dispunem de sume mici pentru investiţii, pentru ca este foarte greu să îl urmărim şi să acţionăm atunci când situaţia o cere.
Dacă un titlu are o pondere în portofoliu de 10% şi înregistrează o creştere de 20%, această creştere va fi resimţită la nivelul întregului portofoliu ca şi o creştere de doar 2% din valoarea lui totală, ceea ce este practic foarte puţin.
De aceea este bine să ne selectăm titlurile în care investim cu foarte mare atenţie, pentru a alege puţine acţiuni dar cu potenţial de creştere.
Diversificarea se aplică şi în cazul domeniilor în care investim, dacă alegem să investim în 3 sau 4 titluri, este bine ca acestea să nu fie toate din acelaşi domeniu, pentru că este posibil ca evoluţiile lor să fie corelate şi atunci diversificarea nu îşi mai îndeplinească scopul.
2. Piramidarea
Este o strategie de achiziţie de acţiuni la preţuri diferite. Această strategie presupune acumularea de acţiuni pe o perioadă mai lungă de timp pentru obţinerea unui preţ mediu de achiziţie cât mai bun.
Piramidarea este recomandat să se facă pe trend crescător şi nu pe trend descrescător, deoarece nu putem să ştim niciodată unde se va opri scăderea şi s-ar putea în loc să ne îmbunătăţim media de achiziţie a acţiunilor să înregistrăm pierderi din ce în ce mai mari.
Un model de piramidare bun poate fi acela de a achiziţiona acţiunile unui emitent din 25% din suma de bani alocată titlului respectiv, urmând ca în perioada următoare dacă preţul continuă să crească să mai achiziţionăm de înca 25% şi tot aşa până terminăm suma alocată respectivului titlu.
Dacă după prima achiziţie însă preţul începe să scadă oprim achziţia şi aşteptăm revenirea acestuia pentru a continua cumpărarea.
Dacă preţul scade, de exemplu, cu mai mult de 10% este bine să vindem titlurile achiziţionate, astfel reducând pierderile la 2,5% din valoarea totală alocată pentru titlul respectiv (10% din cei 25% investiţi).
3. Stop Loss si 4. Take Profit.
Pe o piaţă în creştere folosim strategia piramidării, însă pe o piaţă în scădere vom folosi strategia stop loss care ne ajută sa minimizăm piederile.
Dacă un titlu din portofoliu înregistrează pierderi strategia stop loss recomandă să stabilim nivelul de pierdere la care să vindem titlul respectiv.
Această strategie poate fi folosită şi în sens contrar şi se numeşte take profit. O să întrebaţi de ce am vrea să vindem un titlu când acesta creşte?
Pentru că niciodată nu vom ştii când acesta se va opri din creştere şi va începe să scadă şi astfel ne asigurăm că am înregistrat profitul urmărit şi am reinvestit banii obţinuţi în alte titluri care au potenţial de creştere în perioada următoare.
Aceste două strategii de tranzactionare se completează foarte bine şi dau rezultate dacă sunt folosite împreună. Pentru a le folosi împreună trebuie profitul urmărit să fie întotdeauna cel puţin de două ori mai mare decât riscul asumat.
Dacă acceptăm o pierdere de 10% din valoarea investiţiei trebuie să ne stabilim un obiectiv de profit de cel puţin 20% pentru a fi tot timpul în avantaj.
Dacă nivelul de pierdere acceptat ar fi acelaşi cu nivelul de câştig urmărit, atunci valoarea portofoliului nostru ar rămâne constantă per ansamblu.
Trebuie să ţinem cont că o scădere de 10% este recuperată de o creştere de 11% pentru a reveni la valoarea la care am achiziţionat, o depreciere a preţului cu 20% necesită o creştere cu 25%, iar una de 33% va fi anulată de o apreciere de 50% pentru a ajunge din nou la preţul iniţial.
Deci preţurile cresc mai greu decât scad şi este bine să ne protejăm profiturile obţinute.
5. Trailing stop
Este o strategie care ne ajută să amânăm decizia de vânzare atunci când preţul creşte. Dacă preţul a ajuns la nivelul de profit stabilit şi nu vrem să vindem pentru a înregistra profitul, putem să pastrăm acţiunile în portofoliu mutând nivelul stop loss în funcţie de evoluţia preţului.
Atunci când preţul unei acţiuni creşte putem să mutăm nivelul stop loss în funcţie de nivelul maxim atins de preţ astfel încât să vindem când preţul începe să scadă.
Dacă preţul ajunge la jumătatea distanţei faţă de profitul stabilit mutăm nivelul stop loss la nivelul preţului de achiziţie, astfel dacă preţul nu ajunge la profitul urmărit de noi şi începe să scadă, vom vinde la preţul la care am cumpărat, dar nu vom înregistra pierdere.
Practic asta înseamnă că dacă nivelul profitului stabilit de noi este de 20%, atunci când preţul a crescut cu 10% vom muta nivelul stop loss de la pierdere de 10% la 0, adică la preţul de achiziţie şi dacă profitul va atinge nivelul de 20%, stop loss va fi la 10% profit şi tot aşa până când trendul crescător se inversează şi tranzacţia se va închide prin vânzarea acţiunilor în profit.
Poţi alege o strategie şi o poţi testa, poţi face combinaţii între ele sau le poţi încerca pe toate. Depinde numai de tine cum vrei să acţionezi.
Dar după ce ai ales o strategie şi ai pus-o în practică este recomandat să o şi evaluezi, să vezi ce a mers bine şi ce nu şi ce poţi îmbunătăţii la strategia folosită astfel încât în viitor să îţi aducă rezultate din ce în ce mai bune.
Oricând îţi poţi îmbunătăţii strategia de tranzacţionare şi cu cât vei căpăta mai multă experienţă cu atât îţi va fi mai uşor să identifici noi strategii de tranzactionare şi noi metode de a aborda piaţa astfel încât să poţi să profiţi cât mai mult de oportunităţile pe care le oferă bursa.
Dar nu schimba foarte des strategia stabilită pentru că nu vei putea să observi dacă ea funcţionează sau nu.
Acestea sunt cele mai simple strategii de tranzacţionare. Ele sunt un bun punct de plecare în activitatea noastră de cercetare şi ne ajută să ne creăm propriu stil de investiţii şi de tranzacţionare.
Nu există o reţetă universal valabilă şi care să dea tot timpul cele mai bune rezultate, dar experienţa şi pregătirea ne vor ajuta să obţinem rezultate din ce în ce mai bune
Dacă foloseşti deja strategii de tranzationare şi eşti mulţumit de ele şi doreşti să le împărtăşeşti cu noi, aşa putem să învăţăm unii de la alţii şi să ne completăm cunoştinţele.
Aştept comentariile tale printr-un comentariu mai jos.
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.