10 sfaturi pentru investitorii incepatori de pe piata de capital

Dacă vrem să investim pe piaţa de capital este foarte important să avem răbdare şi să nu acţionăm pe baza impulsurilor emoţionale.

Trebuie să ne controlăm emoţiile şi să nu ne lăsăm influenţaţi de aspectele subiective atunci când tranzacţionăm pe bursă.

Lăcomia şi frica sunt cei mai mari duşmani ai investitorilor. Dacă aţi stabilit să vindeţi un titlu la un profit de 25%, respectaţi acest prag pentru că altfel este posibil profitul să se diminueze în urma unor corecţii ulterioare. Şi reciproca este valabilă, dacă aţi stabilit să vineţi la o pierdere de 15%, faceţi acest lucru fără milă, pentru că altfel este posibil să înregistraţi o pierdere mai mare.

10 sfaturi pentru incepatorii investitori în piata de capital

În continuare vreau să-ţi prezint 10 sfaturi pe care le recomand tuturor începătorilor care vor să investească în piaţa de capital.

10 sfaturi pentru investitorii începători în piata de capital

1. Nu investiţi la bursă banii de care aveţi nevoie imediat. Nu vă planificaţi ce să faceţi cu banii pe care îi veţi câştiga din investiţiile la bursă, pentru că bursa este imprevizibilă şi oricâtă experienţă aţi avea sau câte semnale de creştere aţi sesiza, bursa este posibil să vă contrazică şi să scadă.

Nu este indicat să investiţi la bursă banii programaţi pentru evenimente importante cum ar fi şcolarizarea copilului, intervenţii medicale sau alte proiecte, pentru că este posibil să aveţi surprize mai puţin plăcute.

Este recomandat să investiţi la bursă sumele de bani de care puteţi să vă lipsiţi pentru o perioadă de timp. Se spune să „uitaţi” de banii investiţi la bursă. Asta nu înseamnă să nu urmăriţi piaţa pentru că ea va face toată treaba în locul vostru, ci să nu includeţi aceşti bani în planurile financiare din perioada următoare.

De asemenea nu investiţi la bursă banii de rezervă puşi de-o parte pentru situaţii imprevizibile, pentru că s-ar putea să nu fie în avantajul vostru să vindeţi oricând apare o urgenţă!

2. Nu investiţi la bursă banii împrumutaţi. Banii împrumutaţi sunt purtători de dobândă şi trebuie rambursaţi într-un anumit interval de timp.

Dacă se întâmplă ca bursa să nu vă confirme teoriile va trebui să aduceţi bani de acasă pentru a acoperii eventualele pierderi şi pentru a rambursa sumele împrumutate.

Astfel s-ar putea să vă dezechilibraţi bugetul pe o perioadă lungă de timp şi va fi destul de greu să vă redresaţi financiar. Rambursarea unor bani împrumutaţi, de care nu aţi beneficiat din cauza scăderilor, crează un mare stres şi veţi rămâne cu o imagine negativă despre bursă.

3. Investiţiile la bursă se încep cu sume mici. Este mult mai confortabil din punct de vedere psihologic să începeţi tranzacţionarea cu sume mici pentru că astfel şi potenţialele pierderi pot fi tot mici.

Toate principiile şi regulile de tranzacţionare sunt aceleaşi indiferent de suma pe care o investiţi, fie că sunteţi investitor începător sau care deţine un portofoliu de mică valoare.

Este mult mai uşor să câştigi experienţă cu un cont fără multe zerouri pentru că asfel eşti mult mai relaxat şi poţi să înveţi din propriile greşeli.

4. Începeţi cu un cont demonstrativ în care să vă creaţi un portofoliu virtual. Asta vă va ajuta să înţelegeţi mai bine mecanismele pieţei şi să vă formaţi un sistem propriu de informare şi analiză.

Când începeţi să acumulaţi cunoştinţe şi să vă daţi seama cum funcţionează bursa şi sunteţi mulţumiţi de randamentele obţinute de portofoliu virtual puteţi să începeţi să tranzacţionaţi pe un cont real. Puteţi păstra în continuare contul demonstrativ pentru a testa noi stategii şi pentu a face modificări în portofoliu, pe care nu sunteţi sigur că vreţi să le faceţi în piaţa reală.

Astfel veţi câstiga încredere în voi şi piaţa de capital nu o sa vă mai pară un domeniu inabordabil. Nu vă costă nimic să vă faceţi un cont demonstrativ, dar puteţi câştiga multă experienţă.

(articol recomand despre contul demonstrativ -> Cum sa inveti sa investesti pe bursa in mod gratuit)

5. Nu investiţi la început în instrumente financiare complexe. Un alt sfat important este să abordaţi piaţa de la simplu la complex.

De la investiţiile de bază pe care le cunoaşteţi şi stiţi cum funcţionează şi pe parcurs ce acumulaţi experienţă diversificaţi portofoliu cu instrumente financiare din ce în ce mai variate şi mai complexe.

6. Nu vă zgârciţi la preţ. Când aţi decis să vindeţi sau să cumpăraţi acţionaţi la preţul pieţei. Piaţa de capital este dinamică şi în continuă mişcare, indiferent de ce planuri aveţi, piaţa va încerca să vă contrazică.

Dacă sunteţi un investitor pe termen lung diferenţele mici de preţ nu trebuie să constituie motivul pentru care să amânaţi o tranzacţie.

Cu cât veţi aştepta mai mult ca titlurile pe care le vizaţi să atingă un anumit preţ cu atât riscaţi mai mult să vă diminuaţi câştigurile sau chiar mai rău să înregistraţi pierderi mai mari.

7. Stabiliţi-vă o strategie de investiţii şi respectaţi-o. După ce aţi identificat din ce categorie de investitori faceţi parte şi care este atitudinea voastră faţă de risc, puteţi să începeţi să vă faceţi o strategie privind investiţiile viitoare.

Cel mai important la strategia pe care aţi stabilit-o este să o respectaţi şi să nu o schimbaţi frecvent. Dacă oscilaţi între două sau mai multe strategii riscaţi să nu obţineţi rezultatele scontate.

Disciplina este una din calităţile cele mai importante ale unui investitor, fie el începător sau avansat.

8. Nu investiţi toată suma disponibilă într-un singur instrument financiar. Probabilitatea ca toate instrumentele financiare în care aţi investit să scadă în acelaşi timp este destul de mică.

Astfel alocând resursele financiare către destinaţii diferite puteţi să acoperiţi eventualele pierderi ale unor investiţii prin câştigurile realizate de celelalte.

Oricât de tentantă ar fi o anumită investiţie nu mizaţi pe o singură carte!

Diversificarea poate face diferenţa între un investitor câştigător şi unul care încă aşteaptă ca investiţia lui să devină profitabilă.

9. Investiţi pe termen lung, astfel perioadele de scădere vor avea timp să fie recuperate de perioadele de revenire economică şi pe termen lung să înregistraţi profit.

Investind pe termen lung veţi beneficia de puterea compunerii, ceea ce înseamnă că veniturile se vor capitaliza şi vă vor ajuta sa vă atingeţi obiectivele financiare mai repede.

10. Investiţi în acţiuni blue-chip. Acţiunile blue-chip sunt acţiunile cele mai lichide, cu capitalizarea ridicată şi cu rezultate financiare constante în ultimii ani.

Acestor acţiuni le-a crescut valoarea de-a lungul timpului datorită încrederii arătate de investitori, ele confirmând an de an fără să îşi dezamăgească acţionarii. Aceste titluri fac parte din componenţa mai multor indici bursieri ceea ce demonstrează înca o dată calitatea lor de vedete ale pieţei de capital.

Nu în ultimul rând, atunci când investiţi pe piaţa de capital trebuie să fiţi tot timpul informaţi şi să nu investiţi pe baza zvonurilor. Orice informaţie trebuie verificată din mai multe surse şi pe cât posibil aceste surse să fie de încredere.

Nu uitaţi ca pentru a putea deveni investitor trebuie să alocaţi timp acestei activităţi şi să vă implicaţi activ în luarea deciziilor.

Monica Mititelu

Un Share ar ajuta foarte mulţi prieteni de ai tăi.

Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.