O schemă Ponzi este o înșelătorie de investiții frauduloase care promite rate ridicate de rentabilitate, cu riscuri reduse pentru investitori.
Schema Ponzi generează profituri pentru investitorii timpurii prin achiziționarea de noi investitori. Acest lucru este similar cu o schemă piramidală, în sensul că ambele se bazează pe utilizarea fondurilor noilor investitori pentru a plăti sponsorii anterior.
O schemă Ponzi este o fraudă de investiții în care clienților li se promite un profit mare, fără riscuri. Companiile care se angajează într-o schemă Ponzi își concentrează toată energia în atragerea de noi clienți pentru a face investiții.
Acest nou venit este utilizat pentru a plăti profiturilor investitorilor originali, venitul fiind marcat ca profit dintr-o tranzacție legitimă. Schemele Ponzi se bazează pe un flux constant de noi investiții pentru a continua să ofere profituri investitorilor mai mari. Când acest flux se termină, schema se destramă.
O schemă Ponzi poate menține iluzia unei afaceri durabile atâta timp cât noii investitori contribuie cu fonduri noi și atâta timp cât majoritatea investitorilor nu solicită rambursare completă și încă cred în activele inexistente pe care sunt presupuse că le dețin.
Companiile care se angajează într-o schemă Ponzi își concentrează toată energia în atragerea de noi clienți pentru a face investiții. Schema poartă numele lui Charles Ponzi, care a devenit cunoscut pentru utilizarea tehnicii în anii 1920.
Schemele Ponzi necesită o investiție inițială și promit un randament peste medie.
De obicei, cel care operează această schemă profită de o lipsă de cunoștințe sau competențe a investitorilor sau, uneori, obișnuiește să pretindă că folosește o strategie de investiții secretă, proprie, pentru a evita să ofere informații despre sistem.