Să ai bani = LIBERTATE!

Ma tot intreb de ce unii oameni nu sunt motivati sa economiseasca si nu vad utilitatea acestui lucru.

Astfel ei spun ca traiesc clipa si se bucura de ceea ce le ofera viata. Total de acord (ca nu trebuie doar sa strangi si sa nu te bucuri deloc de placerile vietii) pana la un anumit punct.

Punctul in care daca nu ai grija de viitorul tau atunci cand iti permiti sa o faci si sa cresti rezervele tale, atunci cand nu iti vei mai putea permite sau vei avea responsabilitati mult mai mari in viata ta, va fi extrem de dificil. Totodata puterea timpului inseamna fantastic de mult.

Cu cat incepi mai devreme sa faci ceva, cu atat ai mai multe sanse sa acumulezi mai multi bani si totodata sa existe mai mult timp pentru ca acesti bani sa iti produca la randul lor, alti bani.

Imi dau seama ca acesti oameni care nu fac nimic, nu constientizeaza faptul ca atunci cand nu ai bani, inseamna inevitabil sa ajungi sa ai datorii, deoarece problemele sau nevoile mai mari care nu sunt planificate din timp te imping spre singura solutie disponibila: creditul.

Iar aceste probleme si nevoi vin inevitabil, aud in jurul meu persoane care anual ajung sa aiba nevoi sau probleme.

Partea interesanta este ca atunci cand ai datorii pe termen lung, nevoile si problemele nu dispar si problemele se acutizeaza, iar atunci intervine frustrarea pentru unii (cei care tot nu inteleg de ce li se intampla lor asta) si constientizarea pentru altii ca era mult mai bine sa fi avut rezerve.

De aceea spun si o repet, cel mai bine este sa ai bani, sa ai rezerve, sa economisesti iar apoi sa si investesti si sa incerci sa nu ai datorii, astfel se naste in tine un sentiment placut. Acest sentiment placut care iti mangaie sufletul si mintea se numeste LIBERTATE.

Libertatea de a nu mai fi stresat de ce s-ar intampla cand apare o problema si de unde o acoperi, libertatea de a-ti satisface pofte sau necesitati de moment, libertatea de a lua un lucru cu pretul acelui lucru (sau chiar mai mic in cazul in care suntem ajutati de dobanda) si nu de a plati mai mult decat face, cum este in cazul creditului.

Aceasta libertate te va duce sa iti poti indeplini mai multe obiective in viata, deoarece neavand datorii nu mai poti fi capusat de dobanzile creditului, ci din contra esti ajutat de randamentele planului tau de economisire, astfel ca ajungi ca si banii tai sa ii pui sa lucreze pentru tine si sa iti creeze cu ajutorul dobanzii capitalizate sume foarte mari pe termen lung.

Stiu ca multi nu sunt obisnuiti cu termenul lung in solutiile de economisire, dar doar asa cu bani putini alocati lunar (sau cu o suma unica mare alocata la inceput) putem ajunge in conditii de control al investitiei cu riscuri foarte mici la bani foarte multi.

Oamenii sunt in general obisnuiti sa faca doar credite pe termen lung fara sa se gandeasca la ce riscuri se expun deoarece dobanda la credite in general este variabila si le poate creste rata.

In cazul produselor pe termen lung de economisire tu ai controlul asupra acestora, mai ales daca sunt solutii flexibile care iti ofera posibilitatea sa te opresti la un moment dat din economisire daca sumele pe care le ai in cont consideri ca sunt suficiente, sau sa maresti respective micsorezi suma economisita lunar in functie de cum iti vor varia si tie veniturile.

Tu cum vrei sa arate viata ta?

tres si datorii si fiind permanent ca pe o gheata subtire cu riscul ca aceasta gheata sa se sparga daca apare o problema?

Sau cu rezerve si cu linistea de a stii ca ai aceasta libertate de a alege permanent ceea ce vei face?

In primul caz ajungi daca nu iti planifici nimic si traiesti din inertie de azi pe maine.

In cel de-al doilea caz ajungi atunci cand esti disciplinat si permanent te gandesti in viitor la ceea ce iti doresti sa faci cu viata ta.

Astept cu interes si punctele voastre de vedere si daca ati trecut prin ambele situatii sau macar prin una din ele sa ne spuneti care este sentimentul vostru.

Articol scris de Andrei Tudose, consultant financiar independent autorizat și fondatorul grupului de facebook Educatie financiara aplicata!

Sunt dispus să îi ajut pe toți acei oameni care doresc să facă o schimbare în bine și să nu mai trăiască mereu niște drame și să spună că alții sunt vinovați deoarece ei nu au avut de unde să afle informația.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.