Rezultatul financiar reprezintă diferența dintre veniturile financiare și cheltuielile financiare într-un exercitiu financiar. În situația în care veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, vorbim despre profit, iar în situația în care veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, vorbim despre pierderi.
Pentru majoritatea companiilor industriale, rezultatul financiar este negativ, întrucât dobânda la împrumuturi depășește, în general, veniturile din investiții.
Dacă o companie înregistrează un rezultat financiar pozitiv în mai multe perioade, atunci trebuie să ne întrebăm cât de mult este investit capitalul, la ce rată a dobânzii și dacă acest capital nu ar avea un randament mai mare dacă ar fi investit în creșterea companiei.
În cazul unor rezultate financiare constante, pozitive, o companie trebuie să se ocupe și de cererile crescânde de distribuții speciale către acționarii săi.
Avantajul utilizării rezultatului financiar ca indicator cheie al performanței este ca oferă informații despre costurile de finanțare.
Dezavantajele ar putea fi: componentele operaționale pot fi incluse în rezultatul financiar (de exemplu, veniturile din activitățile de finanțare), veniturile din investiții ca o componentă a rezultatului financiar nu oferă nicio informație despre riscul inerent al acestei investiții, rezultatul financiar poate varia puternic în timp.