Return on Equity (ROE) – Randamentul capitalurilor proprii

Randamentul capitalurilor proprii (ROE) este o măsură a performanței financiare calculate prin divizarea venitului net la capitalurile proprii ale acționarilor.

Deoarece capitalul propriu al acționarilor este egal cu activele unei companii minus datoria sa, ROE ar putea fi considerată drept randamentul activelor nete. Este considerat o măsură a modului în care eficient administrarea utilizează activele unei companii pentru a crea profituri.

ROE este exprimat în procente și poate fi calculat pentru orice companie dacă venitul net și capitalul propriu sunt ambele numere pozitive.

Venitul net se calculează înainte de dividendele plătite acționarilor comuni și după dividendele acordate acționarilor preferați și a dobânzii creditorilor.

Capitalul mediu al acționarilor este calculat prin adăugarea de capitaluri proprii la începutul perioadei. Este considerată cea mai bună practică de calculare a ROE bazată pe capitalul mediu pe parcursul acestei nepotriviri între cele două situații financiare.

Un ROE normal în domeniul de servicii publice ar putea fi de 10% sau mai puțin. O firmă tehnologică sau de vânzare cu amănuntul poate avea niveluri normale de ROE de 18% sau mai mult.

ROE variază semnificativ de la un domeniul de activitate la altul. Atunci când este utilizat pentru a evalua o companie cu o altă companie similară, comparația va fi mai semnificativă. Ratele de creștere durabilă și ratele de creștere a dividendelor pot fi estimate utilizând ROE presupunând că raportul este aproximativ liniar sau chiar peste media grupului de la egal la egal.

Deși pot exista anumite provocări, ROE poate fi un bun punct de pornire pentru elaborarea estimărilor viitoare a ratei de creștere a unui stoc și a ratei de creștere a dividendelor sale.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.