Regula lui 72 – In cat timp iti poti dubla investitia

Când analizez o investiție cât este de profitabilă mă uit imediat la randamantul mediu din ultimii ani pe care l-a oferit și încerc să-mi fac o primă părere aplicând regula lui 72.

Regula 72 este o ecuație des folosită în investiții pentru că te ajută afli ce se întâmplă cu banii tăi, dacă se menține rata de creștere.

Regula îți oferă o aproximație a numărului de ani în care ți-ai dubla suma investită, în funcție de randamentul obținut.

72 : rata de creștere sau randamentul mediu al unei invesitiții = Număr ani aproximativi în care îți vei dubla suma investită

Nu aș dori să intru în detalii cum s-a ajuns la această regulă din punct de vedere matematic pentru că a descris în acest articol Tiberius tot acest proces.

Aș vrea doar să-ți fac cunoștință cu această regulă și ce se întămplă dacă nu investești.

Cum funcționează Regula lui 72

Cum spuneam mai sus, regula 72 este foarte cunoscută și îți oferă cu aproximație numărul de ani.

Regula prevede că 1 leu investit cu o dobândă fixă anuală de 10% ar avea nevoie de 7,2 ani ((72/10) = 7,2) pentru a crește până la 2 lei.

În realitate, o investiție de 10% va dura 7,3 ani pentru a se dubla ((1.10 la puterea 7,3 = 2) – nu voi detalia exact ecuația matematică pentru că acest articol nu are acest scop.

Cu aproximație, poți folosi regula cu succes mai ales atunci când vrei doar să verifici cât de eficientă este o anumită investiție.

Procent Randament Regula lui 72 (număr ani pentru dublarea investiției)
2% 36
4% 18
6% 12
7% 10,29
8% 9
9% 8
10% 7,2
15% 4,8
20% 3,6
50% 1,44

Chiar și cu aproximare, regula lui 72 ne oferă rapid o idee despre cât de profitabilă este o investiție sau nu.

Hai să vedem regula lui 72 cum se aplică pe diverse instrumente financiare.

Tipurile de investiţii financiare vs regula lui 72

Am ales o serie de metode de investiţii financiare pe care le poţi face şi o medie a randamentului din ultimii ani:

  1. Investiţii S&P500 – cel mai cunoscut indice American – o medie de 8% în ultimii 30 de ani. Despre investiţiile în S&P500 am scris în acest articol -> Cum Poti Cumpara si Investi in Indicele S&P500 din Romania – 72/8 = 9 ani pentru ca invesitția ta să se dubleze
  2. Investiţii în MSCI World – indice ce cuprinde companii din cele mai dezvoltate ţări din lume – o medie de 6,2% în ultimii ani – 72/6,2 = 11,6 ani ca investiția ta să se dubleze
  3. Indicele BET – aproximativ 21% randament în lei cu tot cu dividende din 2000 și până în 2019 – 72/21 = 3,4 ani
  4. Depozite Bancare – În acest moment, 4% pe an este cel mai mare randament la un depozit bancar din România
  5. Obligatiuni – Aici voi face o medie de 6% în euro – o medie între mai multe tipuri de obligațiuni în euro și lei pe care le poți găsi pe piața din România – 72/4 = 18 ani
  6. Titluri de stat internaţionale – Am luat în considerare ETF-ul iShares 20+ Year Treasury Bond care a avut un randament în ultimii 14 în medie de 6% pe an – 72/6 = 12 ani
  7. Aur – Am analizat ETF-ul ishares gold trust fund care în ultimii 14 ani a avut un randament mediu de 8,2% pe an – 72/8,2 = 8,7 ani
  8. Investitii imobiliare – îți oferă în medie un randament de 6% în euro pe an. – 72/6 = 12 ani recuperezi investiția inițială
  9. Investitii in peer to peer – Este un tip de investiţie relativ nou în România. În medie, undeva la 11% este un randament pe care eu l-am câștigat – 72/11 = 6,54 ani
  10. Bani economisiţi fără a realiza investiţii – asta înseamnă că tu vei pierde din cauza inflației.

Am văzut mai sus că dacă folosim regula lui 72 pe anumite instrumente financiare, imediat putem afla (cu aproximație) în cât timp îți vei dubla investiția.

Putem aplica această regulă și dacă vrem să vedem în cât timp banii noștri își scad valoarea dacă nu sunt investiți și nu sunt protejați de inflație.

(recomandarea este să ai investiții în dolari – fiind moneda de referință).

Dar dacă ai o sumă de bani în lei pe care nu o investești, atunci ești expus la inflație.

Regula lui 72 este de asemenea utilizată pentru a determina cât timp durează ca banii să se reducă la jumătate ca valoare pentru o rată de inflație medie.

Hai să luăm un exemplu: dacă rata inflației este de 4%, calculăm numarul de ani = 72 / inflație. Inflația poate fi variabilă doar că putem estima o medie, exemplu inflație = 4%.

72/4 = 18 ani = este cu aproximație numărul de ani în care banii tăi își vor pierde jumătate din valoare.

După cum observi, la o inflație de 4%, vei rămâne fără jumătate din bani în 18 ani.

Concluzii

Regula lui 72 (chiar dacă este cu aproximare) este una dintre cele mai folosite reguli atunci când vorbim de investiții.

Ne oferă, într-un mod rapid, o idee despre performanța unei investiții dacă cunoaștem un randament mediu. Doar cu un mic calcul îți poți calcula ce câștiguri vei avea pe viitor.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.