Recomandările interne reprezintă o sursă însemnată de candidaţi pe care managerii nu ar trebui să o ignore având în vedere că în contextul actual economic acestia își doresc găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul companiilor pe care le conduc, în paralel cu optimizarea resurselor financiare.
Specialiștii în resurse uname mizează pe folosirea unor metode de identificare de candidați variate cum ar fi: site-uri de specialitate, recomandări interne şi externe, networking, căutarea directă în piaţă și apelarea la agenţii specializate, pentru succesul procesului de recrutare.
Recomandarile Interne – Reducere de Costuri a Procesul de Selectie si Recrutare
Indiferent dacă un candidat vine prin recomandare internă, din partea unui angajat, sau vine la interviu prin alte surse de recrutare, acestia trebuie tratați în mod egal iar accentul trebui pus pe abilitățile și aptitudinile persoanelor respective, care trebui să fie adaptate specificului poziției pentru care se face recrutarea.
Procesul de recrutare prin recomandări interne trebuie conceput în acord cu nevoile de moment și cu cele strategice ale companiei în vederea realizării obiectivelor prestabilite.
Modul de aplicare a acestui proces de recrutare se poate face sub următoarele două forme:
- „varianta clasică” – transferul sau promovarea unui angajat;
- „varianta deschisă” – care presupune publicarea unui anunț de angajare în cadrul companiei prin care personalul este anunțat despre eliberarea sau înființarea unui post, precum și despre caracteristicile postului, principalele responsabilități, competențele necesare ocupării postului astfel încât persoanele interesate să poată să-și depună candidatura.
Un punct în plus al variantei deschisă față de cea clasică este dat de faptul că pentru manager această metodă reprezintă un mod de evaluare a angajaților care își doresc o schimbare în carieră.
În cadrul unei companii, care își dorește performanță, nu este indicat ca procesul de selecție și recrutare să aibă la bază doar recomandarea internă, dar cu toate acestea în comparație cu alte surse de selecție și recrutare, aceasta prezintă următoarele avantaje:
- costuri mai reduse;
- instrument de motivare non-financiara de care managerul poate face uz în vederea exprimării recunoștinței și aprecierilor pentru profesionalismul de care a dat dovadă un angajat, rezultatul fiind creșterea fidelității acestuia față de companie.
- integrarea mai usoară a candidatului în echipă, deoarece angajații cunosc mediul de lucru din cadrul companiei precum și aspectele jobului respectiv și atunci când fac recomandarea țin cont de aceste elemente.
- personalul care face recomandarea își oferă sprijinul și îndrumarea noului venit în primele săptămânii de activitate, facilitând astfel procesul de acomodare.
Cel mai important pentru colectiv și companie este să găsească, indiferent de sursa de recrutare, candidatul potrivit care are abilitățile și aptitudinile necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor postului vacant.
Articol realizat de Simona Lucineti, pasionată de educatie financiara şi susţinătoare al acestui blog.