5 platforme de autostop pentru o calatorie mai ieftina

Spun încă de la început că nu sunt un practicant al acestei metode de a călători cu autostopul, însă tot ce am scris mai jos se bazează pe experienţe ale prietenilor, pe informarea din multe articole şi pe o cercetare asupra mai multor povestiri din mediul online.

Cert este că a împărţi costul de benzină la 4 este mult mai bine decât dacă o împărţi la 2 sau dacă mergi de unul singur.

Dacă te-ai plictisit să tot mergi cu trenul sau cu autocarul din foarte multe motive precum: timp foarte îndelungat petrecut pe drum, condiţii foarte proaste şi multe alte motive, cred că o idee bună de încercat sunt aceste platforme de autostop.

Multe dintre platformele de autostop sunt foarte bine securizate şi nu toată lumea poate beneficia de ele. Toate acestea pentru a împiedica acea posibilitate de a ajunge în maşină cu persoane dubioase sau de a spune că vrei să te ducă cineva şi să nu te mai prezinţi a doua zi.

Însă principalul motiv pentru care ar trebui să alegi o astfel de modalitate ar fi costul destul de mic şi timpul petrecut. mai scurt decât în transportul cu trenul sau autocarul.

Pentru tine, am făcut şi o simulare. Am ales ruta Braşov – Bucureşti, ruta pe care o frecventez eu în fiecare lună. Totodată este una dintre cele mai frecventate rute din România:

1. Dacă faci autostopul – maxim 2 ore de drum.

brasov bucuresti autostop

2. Dacă alegi să mergi cu trenul:

2.1. Personal (Regio) – cel care face ~4 ore

regio brasov bucuresti

2.2. Rapid/Accelerat (InterRegio) – cel care face ~3 ore

inter regio brasov bucuresti

3. Dacă alegi să mergi cu autocarul – ~2 ore şi 30 min

Din păcate nu am găsit online costul ca să îţi arăt o imagine. În funcţie de firma de transport, costul este între 40 şi 50 de lei.

4. Costul dacă mergi singuri în maşină până la bucureşti – ~2 ore de drum

traseu cu masina brasov bucuresti

La o mică analiză, costul cel mai accesibil îl găsim la trenul personal şi la autostop.

Timpul cel mai bun se găseşte la autostop şi la mersul cu maşina personală.

Nu este greu să-ţi dai seama că dacă faci autostopul este cel mai convenabil dintre toate posibilităţile. Acum sunt avantaje şi dezavantaje la fiecare metodă. Nu toţi au îşi asumă riscul cu autostopul. Multe platforme au lucrat foarte mult la calitatea şoferilor şi sunt de părerea că au făcut o treabă bună.

Fiecare şofer este obligat să ofere mai multe detalii despre el şi despre maşina pe care o deţine. La fel şi pasagerul, după ce merge cu un şofer, poate primi un review.

Ok, dacă tot am început discuţia despre platforme, hai să vedem care sunt cele mai importante platforme de autostop din România.

5 platforme de autostop pentru o calatorie mai ieftina

[divider top=”no”]

1. blablacar.ro (fostul Autohop.ro)- cred că este una dintre cele mai complexe platforme din România după părerea mea. Sunt cei care investesc cel mai mai mult în platformă şi în promovare. Din această cauză cred că sunt şi cele mai multe anunţuri oferite de şoferi şi cei mai mulţi pasageri.

Exemplul de mai sus este realizat pe această platformă. Costurile sunt destul de mici.

2. 4inmasina.ro – o platformă care mie mi-a atras atenţia foarte mult atunci când a fost lansată. Este foarte prietenoasă şi observ că au un motor de căutare a anunţurilor destul de detaliat faţă de celelalte platforme.

Un plus pentru această platformă ar fi faptul că au şi aplicaţie mobilă pentru Iphone.

3. Ia-macutine.ro – se spune că este cea mai mare platformă de autostop din România. Din ce am văzut eu, sunt mai puţin anunţuri decât la primele 3.

4. Masinaplina.ro – o plătformă ceva mai mică cu mai puţini şoferi. Când am scris acest articol erau doar 4-5 rute disponibile. Cred că o s-o mai verific pe viitor să văd dacă o să devină mai activă.

5. Articolul este în curs de optimizare. Momentan doar cele 4 au rămas cele mai importante în România.

Am mai găsit câteva platforme precum: iamanene.ro, autostopulonline.ro, însă am observat că nu erau prea mulţi şoferi şi pasageri pe aceste site-uri. Le voi mai monitoriza o perioadă înainte să le adaug în listă.

Plus mai sunt multe alte grupuri de facebook în care vă puteţi găsi un şofer sau un pasager. Eu recomand să foloseşti mai întâi platformele de mai sus. Sunt mai de încredere decât grupurile de pe facebook.

PS. Dacă mai cunoşti şi alte platforme de autostop, mi le poţi recomanda printr-un comentariu mai jos.

Acum că ţi-am prezentat numai noutăţi pozitive şi o idee bună să-ţi scazi costurile, din păcate trebuie să-ţi spun că s-ar putea ca în curând să nu mai putem beneficia de această metodă.

Legea care interzice autostopul este pe cale să se voteze. Senatul a votat legea conform acestui articol sau al acestuia, iar acum a intrat în procedura de vot la Camera Deputaţilor. Să vedem ce va urma.

Până atunci te poţi folosi de această metodă. Dacă eşti şofer, îţi recomand să ai grijă pe cine iei în maşină şi să analizezi persoanele mai întâi pe facebook sau prin alte reţele.

Dacă eşti pasager, la fel ca în cazul şoferilor, analizează persoana cu care vei călători.

Drum bun îţi doresc!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.