După ce începem să castigăm primii bani ca freelancer, care se întâmplă fără forma juridica, dorim să câştigăm şi mai mult.
O dată cu câştigul încep să apară şi problemele de legalitate şi te întrebi „Cum fac să fie legal?” „Ce forma juridica să aleg?” „PFA sau SRL?
Singurul şi unicul răspuns pe care îl dau este: Fă-ţi un PFA, nu ai mari bătăi de cap cu legislaţia şi poţi să-ţi gestionezi banii cum doreşti tu.
PFA (Persoana fizica autorizata) este, după părerea mea, forma juridica cea mai ideală pentru un freelancer la început de drum, oferindu-i freelancerului libertate totală când vine vorba de gestionarea veniturilor.
În continuare îţi voi prezenta avantajele alegerii PFA ca forma juridica pentru un freelancer şi câteva sfaturi juridice pentru activitatea ta:
Avantaje Forma Juridica PFA pentru Freelancer
1. Timpul de realizarea a PFA-ului este relativ scurt. Poţi ajunge să ai toate actele în maxim 10 zile iar dosarul de înfiinţare nu trebuie să fie aşa stufos ca atunci când vreo să înfiinţezi o firmă.
AICI ai un ghid de înfiinţare PFA util care te va ajuta să-ţi înfiinţezi PFA-ul în cel mai scurt timp.
2. Costul de realizare a PFA-ului este mic. Cu maxim 250 de lei ai forma juridica înfiinţată.
3. Contabilitatea în partidă Simplă! Este un factor important atunci când vine vorba de alegere formei juridice. În cazul PFA-ului, contabilitatea este uşor de realizat, nu necesită expertiza unui contabil expert şi se poate realiza chiar de către tine.
4. Nu se face Plata dividendelor. Nu eşti nevoit să mai plăteşti 16% impozit pe dividende ca în cazul unui SRL pentru a a-ţi lua profitul din firmă.
Poţi să foloseşti oricând banii pe care îi realizezi cu scopul de a face plăţi personale. De regula, banii încasaţi în contul PFA-ului se transferă în contul personal al persoanei fizice de unde se pot face orice fel de plăţi.
5. Poţi să ai angajaţi! Şi un PFA poate să aibă angajaţi dacă doreşte. Începi la început de unul singur şi dacă observi că lucrurile decurg cum trebuie îţi poţi lua mai mulţi angajaţi.
6. Ca PFA eşti nevoie să depui doar câteva declaraţii anuale (formularul 220 la început când ţi-ai făcut PFA, după care declaraţia 220 anual pentru ca ANAF-ul să poată emite decizia de plăţi anticipate pe baza declaraţiei 200 de venit anual depusă pentru anul precedent).
Plata taxelor se realizează în baza unor venituri estimate (formular 220), urmând ca regularizarea să se realzieze în anul următor celui în care au fost realizate veniturile (declaraţia 200)
7. Ai posibilitatea să-ţi deduci toate cheltuielile afacerii, plus cele declarate: întreţinerea propriului tău apartament (sediului social), amortizarea şi cheltuielile cu un autoturism, o achiziţie imobiliară, plus alte achiziţii care ţin de activitatea pe care o realizezi.
8. În cazul în care doreşti să accesezi un credit, activitatea PFA-ului intră ca salariu şi se justifică ca venit.
Sfaturi juridice pentru Freelanceri PFA
1. Alegerea cu grijă a codurilor CAEN. Ai posibilitatea să alegi maxim 5 coduri CAEN şi acestea trebuie să fie exact pe activitatea pe care vrei să o realizezi. Asigură-te că alegi codurile CAEN potrivite.
La unele activităţi, în special cele de consultanţă şi de economie, ai nevoie de diplome care să ateste că ai studii superioare.
2. Dacă ai posibilitatea să te angajezi undeva part time – DA! acceptă! În cazul în care eşti PFA plata asigurărilor sociale este destul de mare. Se calculează după venitul tău estimat şi realizat şi poate fi foarte mare.
Un Calculator care îţi va calcula toate taxe îl poţi găsi AICI.
Articole Utile pentru utilizarea unui PFA şi pentru un Freelancer!
1. Ghid infiintare PFA: Pasii infiintarii unui PFA
2.11 Site-uri de unde poti Castiga Bani ca Freelancer. Resurse pentru Freelanceri
3. Calculator PFA în sistem Real
Cam acestea sunt toate avantajele alegerii ca forma juridica – PFA pentru un freelancer.
Sper ca acest articol să-ţi fi clarificat toate informaţiile în legătură cu motivul pentru care ar trebui să îţi faci un PFA dacă lucrezi ca freelancer.
Dacă ai alte idei, opinii despre cele spuse, aştept să le împarţi cu noi printr-un comentariu mai jos.