Peer to Peer: Tipuri de Imprumuturi si ce inseamna ele

În articolul precedent am vorbit despre ce sunt împrumuturile peer-to-peer și ce avantaje și dezavantaje aduce acest nou tip de investiții.

Mai departe o să îți explic diferența dintre cele două piețe pe care se pot găsi împrumuturile, cea primară și cea secundară.

Piața primară sau primary market așa cum apare pe platformele P2P, este piața sau locul unde se găsesc afișate toate tipurile de împrumuturi care pot fi accesate. În cadrul acestei piețe vei găsi doar împrumuturi curente și care nu au nici o întârziere de plată.

Pe de altă parte, piața secundară secondary market este folosită pentru a afișa împrumuturi care au depășit termenele de plată. Aici poți găsi împrumuturi pe care investitorii vor să le vândă mai departe la prețuri care sunt în general mai mici decât cele inițiale.

Mai exact, piața secundară ajută investitorii să iși transforme pozițiile în bani lichizi, vânzând participația împrumuturilor lor către alți investitori, sau să investească în împrumuturi care au întârzieri de plată sau nu și-au îndeplinit obligațiile.

În ce tipuri de împrumut se poate investi?

În interiorul platformelor peer to peer vei găsi diferite tipuri de împrumuturi și mai exact:

  1. Împrumut pentru agricultură – o firmă are nevoie de capital pentru a-și cumpăra utilaje agricole, girând cu pământul pe care îl deține.
  2. Împrumut pentru afaceri – companie care produce haine de designer pentru femei, cu câteva magazine fizice în țară și unul online are nevoie de finanțare pentru a-și îmbunătăți fondul de rulment sau capitalul de lucru.
  3. Împrumut auto – bărbat de 26 de ani, vrea să își cumpere un VW Phaeton și se împrumută 4,000 EUR la o rată a dobânzii de 13% pe o durată de 4 ani.
  4. Împrumut pentru plata facturilor – companie care oferă servicii de transport și logistică în Lituania trebuie să își plătească factura către o companie care oferă produse de distribuție la domiciliu, și are nevoie de 1,500 EUR.
  5. Împrumut ipotecar – femeie 56 de ani, are nevoie de 6,000 EUR pentru a-și repara casa. Girează cu imobilul care valorează 30,000 EUR.
  6. Împrumut de tip pawnbroking – bărbat 44 de ani, are nevoie de 900 EUR și girează cu bijuterii personale. Termenul împrumutului este o lună la o rată a dobânzii de 9,2%
  7. Împrumut personal – femeie 27 de ani, se împrumută 2,400 EUR la o rată a dobânzii de 11,8% pe o perioadă de 3 ani.
  8. Împrumut pe termen scurt – femeie 39 de ani, se împrumută 600 EUR la o rată a dobânzii de 10,0% pe o perioadă de o lună.

Împrumuturile pentru plata facturilor sau invoice financin) sunt o modalitate prin care companiile împrumută bani bazându-se pe sumele care urmează să le primească de la clienți. Acest tip de împrumut ajută firmele să iși îmbunătățească fluxul de numerar, să își plătească angajații sau furnizorii și să reinvestească în operațiuni sau creștere a businessului.

Împrumutul de tip pawnbroking este un tip de împrumut pe termen scurt, garantat cu obiecte de aur, argint, bijuterii cu diamante, ceasuri de calitate sau diferite produse electronice. La noi, se găsesc sub denumirea de împrumuturi de tip amanet.

Am ales să îți explic doar aceste două tipuri de împrumut pentru că restul ar trebui să fie destul de cunoscute.

Mai departe, împrumuturile care sunt afișate pe platformele P2P se împart în două feluri: de tip buy-back sau fără. Mai exact, dacă persoana care a împrumutat suma de bani nu reușeste să restituie suma integral, compania care oferă împrumutul îți va cumpara participația, eliminând astfel tot riscul.

Deci, primești banii integral înapoi plus dobânda aferentă, așa că asigură-te că platforma pe care vrei să o utilizezi are această opțiune de buy-back.

Împrumuturile afișate pe diferite platforme sunt, binențeles, acordate în diferite monede: EUR, GBP, CZK, GEL, PLN și chiar RON, deci ai posibilitatea să investești și să îți împarți portofoliul de investiții în funcție de moneda preferată.

În funcție de platforma folosită poți să investești în împrumuturi oferite direct de către platformă sau în împrumuturi care provin de la diferite instituții financiare non-bancare.

Recomandări platforme investiţii peer to peer – 5 Platforme – Site-uri de Imprumuturi Peer to Peer pentru Investitori – Sunt cele mai importante 5 platforme din Europa unde pot investi şi românii. Află mai multe despre ele în articol!

Cam atât am avut să îți spun de data aceasta și sper să îţi fie de ajutor informațiile oferite, iar dacă ai întrebări legate de investițiile peer to peer lasă un comment în partea de jos a articolului.

Articol susţinut de www.welltrado.com.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.