5 pasi de urmat pentru a cere o marire de salariu

În acest articol vreau să vorbesc din perspectiva unui salariat care îşi doreşte mai mult de la el. Chiar dacă suntem într-o perioadă de criză economică continuă de câţiva ani cred cu mare încredere că putem ajunge în faţa angajatorului să cerem o mărire de salariu, mai ales ales dacă suntem buni pe ceea ce facem.

Când vine vorba de o mărire de salarie trebuie să fii foarte profesionist şi serios. Poţi compara un plan de mărire de salariu ca pe realizarea unui plan de afaceri, însă are alt scop.

Dacă scopul unui plan de afaceri este de a oferi o imagine clară a afaceri şi de a solicita o finanţare pentru o strategie de dezvoltare pe termen lung, scopul unui plan de mărire de salariu poate reprezenta o imagine clară a ceea ce ai făcut până acum şi de a solicita un plus de salariu pentru ceea ce vei face pe viitor.

Dacă suntem convinşi că am dat tot ce am putut la locul de muncă, iar salariul nu este pe măsură, atunci e momentul să ceri o mărire.

Nu este o ruşine să ceri o mărire. Este o ruşină atunci când nu ceri şi te mulţumeşti cu puţin, chiar dacă în interiorul tău crezi că meriţi mai mult.

Marire de salariu
5 pasi de urmat pentru a cere o marire de salariu

Aşadar, dacă eşti pregătit şi hotărât să ceri o mărire de salariu te invit să parcurgi următorii 5 paşi.

5 pasi de urmat pentru a cere o marire de salariu

[divider top=”no”]

1. Realizează o listă cu toate rezultatele pe care le-ai avut de când faci parte din companie

Vrei cu adevărat o mărire de salariu? Atunci trebuie să fii pregătit să ceri acei bani în plus. Pentru a face acest lucru trebuie să o listă cu toate lucrurile pe care le-ai făcut până acum.

Te invit de acum înainte să-ţi ţii toate rezultatele şi activităţile într-o agendă. Trebuie să fii conştient de toate lucrurile pe care le faci în firmă. Dacă nu ai o asemenea agendă, trebuie să-ţi faci una.

Ce ar trebui să conţină această agendă de activităţi:

  • Activităţi pe care le-ai făcut pentru a face economii în cadrul economiei;
  • Cum ai îndeplinit obiectivele proiectelor pe care le-ai avut de făcut;
  • Cum ai adus bani în companie;
  • Cum ai eficientizat activităţile din cadrul companiei;
  • multe altele.

Nu trebuie să faci toate cele de mai sus. Sunt câteva exemple ce ar trebui să conţină o agendă de activităţi. Tu trebuie să te gândeşti la specificul jobului tău şi să scrii cum ajuţi tu compania.

Prezentarea pe care trebuie să o realizezi trebuie să conţină cât mai multe detalii despre fiecare rezultat pe care l-ai adus în cadrul companiei asimilate unui grup de activităţi cât mai specifice.

Dacă jobul tău a suferit modificări pe decursul perioadei sau dacă ai primit mai multe responsabilităţi, acestea trebuie trecute şi ele în această prezentare.

Dacă ai participat la cursul de specializare şi te-ai perfecţionat în domeniu, trebuie trecut în prezentare.

Nu uita! Prezentarea trebuie să conţină toate informaţiile bazate pe contribuţia ta în compania, plus informaţii despre motivele pentru care tu eşti persoana potrivită pentru acel post.

2. Realizează o analiză externă/internă asupra salariilor din domeniu.

Înainte să mergi la angajator să ceri o mărire de salariu trebuie să cunoşti, evident, ce mărire de salariu vrei. Nu poţi să mergi nepregătit atunci când mergi la un interviu (consideră că această mărire de salariu este un al doilea interviu de angajare).

Analizează salariile din alte firme de pe o poziţie asemănătoare. Analizează salariile din firma ta pe mai multe joburi.

Când cunoşti foarte bine care cum merg salariile în diferite firme, vei putea stabili exact care este valoarea reală a muncii tale.

Această analiză te poate ajuta foarte mult în discuţiile de negociere pe care le vei purta cu şeful tău.

3. Consideră pe post de mărirea de salariu şi un barter

O mărire de salariu nu trebuie să însemne numai un plus de bani la salariu. Aceasta poate avea şi alte forme.

Înainte să mergi la negocieri, asigură-te că eşti pregătit din toate punctele de vedere. Dacă nu-ţi va reuşi o creştere netă a salariului, propune-i alte bonificaţii.

Poţi cere în schimb o perioadă mai mare de vacanţă sau chiar decontarea uneia, un orar flexibil de muncă, transport gratuit, abonament la sală de sporturi, prânz gratuit, bonuri de masă sau multe altele.

Dacă tot consideri o negociere pe bază de barter, trebuie ca acest barter să te ajute şi să-ţi înlocuiască anumite cheltuieli lunare.

Însă ce e mai important este să fii axat pe ideea de mărire de salariu în bani. Partea cu bonificaţiile să o menţi pentru tine şi să o aplici în momentul în care răspunsul sefului tău este unul negativ când vine vorba de bani.

4. Alege timpul perfect pentru o întâlnire cu şeful tău!

Dacă în momentul de faţă nu ai posibilitatea întocmirii unei agende de activităţi, atunci timpul perfect pentru a te întâlni cu şeful tău este imediat după realizarea unui proiect sau asumarea unor noi responsabilităţi.

Acest moment îţi va fi mai prielnic având în vedere lumina pozitivă în care eşti văzut de şeful tău în acel moment. Nu cred că vrei ca el sau ea să uite ce valoare importantă eşti pentru firmă 🙂

5. Stabileşte o întâlnire profesionistă cu şeful tău!

După ce ţi-ai făcut curaj şi te-ai pregătit cu toate lucrurile menţionate mai sus, vine momentul în care trebuie să te întâlneşti cu el.

Stabileşte o întâlnire privată cu şeful tău, programată în calendar (oferă o importanţă mai mare), şi propune subiectul astfel încât fiecare dintre voi trebuie să facă un compromis pentru a ajunge la un WIN-WIN în ambele părţi.

Prezintă lista la care ai lucrat la primul punct cât mai amânănunţit, într-o prezentare dacă ai posibilitatea, şi solicită-i mărirea exactă (salariul pe care ţi-l doreşti tu).

Nu fi prea lacom să ceri mai mult. Analizează bine salariile şi vino cu o sumă cât se poate de realistă şi pragmatică. Nu folosi cuvinte precum „cred”, „ar fi bine”, „am văzut şi la alţi colegi”, „Cutărescu primeşte x lei” sau altele care să te facă să pari nesigur pe ceea ce propui.

Spune-i că ai adus o valoare în companie şi că vrei ca acest lucru să se întâmple şi de acum înainte.

Nu adu în discuţie partea de barter până când şeful tău nu este convins că nu vrea să-ţi ofere o mărire de salariu. Barterul să fie planul numărul 2.

Dacă şeful zice „NU”?

Sunt multe motive pentru care şeful tău ar putea spune nu, deoarece s-ar putea să nu fie bani în plus în firmă  pentru această solicitare.

Dacă vezi că nu îţi acceptă oferta, încearcă să ceri o altă funcţie. Vezi dacă vrea să-ţi ofere un alt post mai bine plătit având în vedere rezultatele pe care le-ai adus până acum.

Dacă nu merge în niciun fel, află de ce nu acceptă. Întreabă-l care sunt motivele pentru care nu a acceptat. Te vor ajuta pe viitor să-ţi îmbunătăţeşti strategia.

Dacă tot zice nu şi nu, spune-i că i-ai înţeles opinia şi opreşte întâlnirea. Continuă să munceşti. Cu siguranţă şeful tău te va urmări şi va dori să vadă care îţi vor sunt mişcările.

Iar dacă tu eşti convins că meriţi mai mulţi bani, e timpul să cauţi un alt job. Suntem într-o lume democrată în care fiecare este liber să facă ce vrea. Caută-ţi un alt job mai bine plătit. Găseşte-ţi un alt şef sau dă startul propriei tale afaceri.

Acestea sunt sfaturile mele pentru toţi cei care doresc o mărire de salariu pe viitor.

Cel mai important este „Oferă calitate şi perseverenţă şi cu siguranţă vor veni şi banii”.

Dacă mai ai alte sfaturi, le aştept cu drag printr-un comentariu mai jos.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js