Levier financiar (efect de levier)

Levierul financiar sau efectul de levier este o strategie de investiții care folosește bani împrumutați – în special, utilizarea diferitelor instrumente financiare sau capital împrumutat – pentru a crește randamentul potențial al unei investiții.

Se poate referi, de asemenea, la valoarea datoriei pe care o firmă o folosește pentru a finanța activele.

Se realizează prin utilizarea capitalului împrumutat ca sursă de finanțare atunci când se investește pentru a extinde baza de active a companiei și pentru a genera profituri asupra capitalului de risc. 

Levierul financiar este utilizarea capitalului imprumutat pentru a realiza o investiție sau un proiect. Rezultatul este înmulțirea rentabilităților potențiale dintr-un proiect.

În același timp, efectul de levier va multiplica riscul de dezavantaj potențial în cazul în care investiția nu va fi redusă. 

Conceptul este utilizat atât de investitori cât și de companii. Investitorii folosesc efectul de levier pentru a crește semnificativ randamentul care poate fi oferit unei investiții. Își investesc investițiile folosind diferite instrumente care includ opțiuni, contracte futures și conturi de marjă.

Companiile pot folosi levierul pentru a-și finanța activele.

Investitorii care nu vor să folosească direct levierul au o varietate de modalități de a accesa efectul indirect.

Ei pot investi în companii care folosesc efectul de levier în cursul normal al activității lor pentru a finanța sau extinde operațiunile – fără a-și crește cheltuielile. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.