Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.
Investiția imobiliară parese că este un miraj pentru oamenii care vor să își multiplice banii pentru a crea o sursă de venit pasiv sau de independență financiară.
Drumul către independență/libertate financiară vizează planul de a achiziționa o locuință sau mai multe pentru a le închiria.
Din discuțiile avute cu oamenii, toți găsesc investiția imobiliară cea mai bună soluție pentru cele două obiective financiara enunțate mai sus: venit pasiv și independență financiară. Așa îmi doream și eu până când am făcut niște calcule; calcule pe care le voi prezenta în acest articol.
Toate investițiile le prezentăm ca investiții realizate cu bani cash, fără a complica lucrurile, atât în calcule, cât și în viața reală cu împrumuturi. Investițiile inteligente se fac cu bani cash.
Investiția imobiliară:
O garsonieră cumpărată cu 30.000 euro se poate închiria cu 220 de euro.
Investiția într-o garsonieră nu este numai de 30.000 de euro. La cei 30.000 de euro se mai adaugă un minim de 6.000 de euro în utilatul ei, precum și 300-500 de euro pe an în ceea ce se mai strică, în renovare. Astfel că, în timp de 30 de ani, investiția în garsoniera ajunge la 15.000 de euro, pe lângă cei 6.000 de euro inițiali pentru utilare și cei 30.000 de euro pentru achiziția efectivă, în total: 51.000 de euro.
La o chirie de 220 de euro lunar, cu o închiriere de 100%, ceea ce este mai dificil, investiția se recuperează în 231 de luni – 19 ani.
Dacă suntem nerealiști, considerând că investim numai 30.000 de euro în garsonieră şi nu mai trebuie să investim deloc în ea timp de 11 an, la o chirie de 220 de euro, investiția se recuperează în 11 ani.
Investiția în produs de investiție
Dacă la investiția într-un imobil este necesar să avem toată suma: cei 30.000 de euro, pentru a putea cumpăra garsoniera și să începem a produce venit pasiv, ca să investim, nu este necesară o sumă mare, ci o sumă lunară, constantă, mică; să zicem 715 lei.
(Ca să facem o comparație obiectivă, am căutat să găsesc rata necesară în ceea ce privește 30.000 de euro, și am ajuns la suma de 715 lei, care ar putea reprezenta investiția lunară pentru 30.000 de euro.)
Cei 715 lei lunar pot fi investiți într-un produs de investiție cu dobândă capitalizată, la un randament de 8% pe an. Investiția în 11 ani, produce 43.000 de euro. În 19 ani, produce 66.300 de euro.
În 30 de ani:
- garsoniera închiriată produce 50.160 de euro după ce se recuperează investiția inițială. (30.000 euro : 220 euro = 11 ani. 30 de ani – 11 ani = 19 ani x 220 euro = 50.160 euro). Practic vei rămâne la final, 50.160 euro + valoarea gasonierea după 30 ani. Sumele pot să difere în acest caz pentru că s-ar putea ca, în toţi aceşti ani, chiria să crească.
- investiția în produs financiar produce în 30 de ain suma de 230.815 euro. (715 lei pe lună la un randament de 8%). Din aceşti 230.815 euro, 55.800 euro reprezintă practic investiţia ta (715 lei * 30 ani) iar diferenţa de 175.315 euro este reprezentată de dobânda obţinută şi compusă în toţi aceşti ani.
Cele două tipuri de investiții implică atât beneficii, cât și riscuri, în proporții diferite.
Diferența majoră dintre cele două consistă în faptul că investiția imobiliară necesită să ai un capital mare, cu care să se înceapă, pe când cealaltă, nu necesită capital mare pentru a fi începută, ci o sumă pe care ți-o poți permite.
Beneficiile celor două sunt prezentate anterior: randamentele obținute, aprecierea valorii în timp (ce nu este calculată, dar ambele consistă, în proporții diferite, aprecierea valorii; una având valoarea intrinsecă a bunului deținut, în vreme ce investiția conferă obținerea dividendele ca valoare adăugată a instrumentelor financiare deținute, aici, intrând acțiunile).
Riscurile celor două tipuri de investiții sunt: fluctuațiile și costurile. Fluctuațiile conferă, pe termen scurt, un randament mai mic, iar la imobiliare, mai exista fluctuații, datorită gradului de ocupare a respectivului imobil.
Costurile diferă, atât în cadrul celor două categorii, cât și în funcție de tipul de investitie ales, astfel că, este recomandată analiza randamentului vs. cost, întrucât mare parte din randament se poate eroda din cauza costurilor de realizare a respectivei investiții.
Acesta este un articol să vezi diferenţa dintre un apartament/garsonieră şi o altă metodă de investiţie. Riscuri sunt în ambele cazuri, acum depinde doar de tine ce alegi şi ce ţi se potriveşte în funcţie de obiectivul tău.
Principal este să-ţi setezi un obiectiv, să consulţi toate mijloacele de investiţii şi să începi să iei decizii care să te ajute să ajungi la obiectivul setat de tine.
Sper ca acest articol să te ajute să vezi şi altă alternativă la investiţia în imobiliare care este cea mai cunoscută la noi în ţară.
Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.