Indicele PER – Price to Earning Ratio

Indicele PER reprezintă raportul pentru evaluarea unei companii care își măsoară prețul acțiunilor curente în raport cu câștigurile pe acțiuni.

Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a compara o companie cu propria sa înregistrare istorică sau pentru a compara piețele agregate între altele sau în timp.

Pentru a determina valoarea indicelui PER, trebuie împărțiț prețul curent al acțiunilor la profitul pe acțiune. 

Uneori numit „preț estimat la câștig”, acest indicator prospectiv este util pentru compararea veniturilor curente cu veniturile viitoare și ajută la o imagine mai clară a aspectului câștigului, fără modificări și alte ajustări contabile.

Indicele PER se va schimba pe măsură ce prețul acțiunilor unei companii se va modifica, întrucât câștigurile sunt eliberate în fiecare trimestru în timp ce tranzacțile sunt zilnice.

Acest indice este unul dintre cele mai utilizate instrumente de analiză a acțiunilor utilizate de investitori și analiști.

Pe lângă faptul că arată dacă prețul acțiunilor unei companii este supraevaluat sau subevaluat, acesta poate dezvălui cum evaluarea une actiuni se compară cu altele din acelasi domeniu sau cu un alt indice precum S&P 500.

Indicele PER  arată ceea ce piața este dispusă să plătească astăzi pentru unumite acțiuni, pe baza veniturilor anterioare sau viitoare.

Un indice mare ar putea însemna că prețul unei acțiuni este ridicat în raport cu câștigurile și, eventual, supraevaluat. În schimb, un indice scăzut ar putea indica faptul că prețul curent al acțiunilor este scăzut în raport cu câștigurile.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.