Este una dintre întrebările pe care le primesc destul de des de la începători. Este destul de greu ca o persoană din România să-ţi spună în ce să investeşti, când să investeşti şi cum să investeşti pe bursă.
Din păcate, consultanţii nu au voie să-ţi prezinte investiţii de succes dacă investeşti x lei în acest moment în compania Z. Nici măcar un blogger, dacă nu este acreditat ASF (eu nu sunt şi nu cred că este cineva), nu are cum să-ţi prezinte clar în ce să investeşti acum şi care sunt companiile cele mai bune pentru tine.
Tot ce poate să facă este să-ţi prezinte câteva idei, cum să investeşti (educaţia), să-ţi spună brokerii prin care poţi investi şi poate câteva strategii. Decizia finală este mereu a ta şi mi se pare normal să se întâmple asta.
În alte ţări, există şi consultanţi/planificatori care îţi gestionează protofoliul. În România, nu cred că există broker care să facă acest lucru în mod legal.
Aşadar, să revenim la întrebarea de mai sus:
Sunt începător, vreau să investesc pe bursă, nu am cunoştinţe avansate şi mă gândesc la un plan pe termen lung.
De aici încep gândurile unui începător:
- Este greu să investesc? Nu am cunoştinţe..
- Simt că o să-mi pierd banii..
- Nu ştiu să cumpăr o acţiune..
- Doar cei care au făcut şcoală de specialitate pot investi..
- Trebuie sume foarte mari ca să investeşti..
Şi multe altele care tot apar.
De investit, nu este greu. Spun acum pentru întotdeauna, nu este greu să-ţi faci un cont la un broker şi să adaugi o sumă de bani pe care să o investeşti.
Totul este online de acum înainte, brokerii au tot felul de ebook-uri/ghiduri care te vor ajuta.
Sunt zeci de brokeri în România. Aici găseşti o listă cu cei mai importanţi brokeri pe care eu i-am găsit -> Lista Brokeri Bursa de Valori Bucuresti BVB si comisioane practicate
Eu investesc la Tradeville, unde ai nevoie de o investiţie iniţială destul de mare, însă sunt brokeri la care poţi începe cu sume mai mici precum, 1000, 1500 lei.
Poţi începe cu sume mici şi ulterior poţi să treci uşor la sume mai mari.
Înainte să investeşti, chiar şi sume foarte mici, trebuie să înveţi. Aş începe prin a citi toate informaţiile din online legate de bursă şi, cel mai important, să-ţi faci un cont demo la brokerul pe care îl alegi. Chiar şi Tradeville are un cont demo unde le poţi testa platforma şi poţi investi 50.000 lei virtuali.
Nu este greu atât timp cât doreşti să investeşti în companii sigure, de viitor şi care oferă randamente în mod constant.
Dividendele sunt un factor foarte important atunci doreşti să investeşti şi pentru ele intră mulţi investitori pe bursă. De multe ori, dividendele sunt aşa de mari încât, ele îţi pot oferi 8-10 % randament în fiecare an.
Dar ce să fac dacă sunt incepător şi vreau să investesc pe termen lung?
Dacă nu vrei să-ţi baţi capul cu administrarea investiţiilor, fondurile de investiţii sunt cele mai bune. Ideea este că aceste fonduri au comisioane şi de multe ori, aceste comisioane îţi scad destul de mult randamentele finale.
Tot legat de fonduri, cele mai profitabile sunt tot cele care au la bază un indice bursier.
Aşadar, dacă nu vrei să apelezi la un fond mutual, dar totuşi vrei să investeşti constant în companii cu randament mare din România, atunci e timpul să analizezi puţin situaţia.
Ce poţi face în cazul acesta este să investeşti în companiile care formează indicele BET-TR, adică indicele care cuprinde şi companiile cele mai mari cotate care oferă dividende.
Uite un grafic cu toate companiile care formează acest indice şi care este ponderea lor din totalul acţiunilor:
Aşadar, dacă doreşti să investeşti pe bursă şi te interesează mai mult companiile care oferă dividende şi cele care sunt cel mai bine văzute pe bursa din România, te poţi uita la acest tabel.
Dacă vei observa, companiile Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, ROMGAZ şi BRD au o pondere 80,88%.
Aceste 5 companii sunt şi cele care au avut creşteri mari în ultimii ani, au dat dividende bune şi au fost mereu în atenţia investitorilor.
Dacă vrei să investeşti în companii care oferă dividende, acest indice ar trebui să te intereseze şi să începi să investeşti în companiile din acest indice.
Dacă investeşti singur, costurile sunt minime şi eviţi comisioanele posibile ale unui fond de investiţii. Nici un fond de investiţii bazat pe indici nu are comisioane prea mari. Depinde foarte mult de fondul de investiţii ales.
Aceasta este o metodă pentru începători de a investi în companii mari, care dau dividende, unde riscul nu este prea mare.
Asta nu înseamnă că nu ar trebui să verifici investiţiile, însă, dacă mergi pe varianta aceasta înseamnă că îţi doreşti o creştere pe termen lung în care urmăreşti randamente sigure de 8-10% (minim).
Chiar şi atunci când bursa scade, să nu te panichezi şi să nu vinzi în pierdere. Aştepţi să crească la loc şi vinzi în momente favorabile.
Acest procedeu de gândire îl poţi face şi pentru acţiunile străine:
- Alegi un indice important (S&P500, Dow-Jones, Frank Russell, etc)
- Verifici companiile care compun acei indici
- Alegi un broker care te poate ajuta să investeşti în acţiunile acelor companii. Detalii aici despre cum poţi face asta -> Cum sa Investesti in Actiuni Straine? Posibilitate de start cu CONT DEMO
- Investeşti câte puţin în fiecare lună şi în acele companii
- Dacă nu doreşti să investeşti în companii pentru că sunt prea multe iar costul unei acţiuni la o firmă precum google sau facebook este prea mare, poţi investi în ETF-uri care au la bază aceşti indici. Vei găsi multe ETF-uri care au în componenţă indici mari din lume
- Monitorizezi constant
Există această etichetă că investiţiile pe bursă sunt grele şi nu toţi pot să investească.
Din fericire, nu este adevărat. Chiar toţi putem investi, chiar dacă nu suntem traideri de meserie. Dacă dorim un randament de 8-10%, atunci copierea unui index de genul BET-TR este un lucru mai mult decât bun pentru obiectivul tău.
Investind în acest mod an de an, vei putea ajunge la sume foarte mari cu aceste randamente. Legat de acest subiect, îţi recomand să citeşti (dacă nu ai făcut-o până acum) şi articolul -> Capitalizarea Dobanzii sau Puterea Dobanzii Compuse
Acesta este doar un mod de a investi pe bursă în cazul în care eşti începător.
Dacă nu te pasionează bursa, poţi începe cu investiţii peer to peer unde randamentele sunt tot undeva la 11-14% pe an. Detalii aici ->5 Platforme – Site-uri de Imprumuturi Peer to Peer pentru Investitori
Sper să-ţi fie de folos articolul şi aştept părerea ta printr-un comentariu mai jos.
Succes la investiţii!
Laurenţiu Mihai