Cum sa economisesti inteligent cu ajutorul fondurilor de investitii

În acest articol nu vreau să-ţi prezint conceptul fondurilor mutuale sau a fondurilor de investiţii (cum mai sunt cunoscute). Toate aceste concepte le-am mai discutat şi în articolele precedente şi nu vreau să reiau discuţia încă o dată.

Dacă nu cunoşti diferenţa dintre a investi pe bursă şi a depune bani într-un fond mutual (fonduri de investiţii pe acţiuni sau de alte tipuri), te invit să citeşti mai întâi articolul Fonduri mutuale – Tot ce trebuie sa stii daca esti incepator şi după să te întorci la acest articol.

Astăzi vreau mai mult să-ţi prezint şi să-ţi recomand un fond de investiţii care a avut mare succes în ultimul an şi nu numai.

economisesti inteligent

Este vorba de fondul de investiţii de la ETF BET de la Tradeville.

Ce este ETF – Exchange Trade Found – este un fond mutual de acţiuni care investeşte pe bursă (Bursa de Valori Bucureşti) şi care are la bază un portfoliu de companii ce sunt alese în funcţie de performanţe.

De ce recomand  ETF BET de la Tradeville? (indicele BET fiind cel mai vechi indice din România) – Deoarece ei nu au ales companiile din portofoliu de acţiuni după modul în care le-au crescut cotaţia şi după Cifra de Afaceri. Factorul lor principal îl constiturie indicele BET, adică ei investesc în cele 10 mari companii care fac parte din indicele BET.

Uite care este structura fondului de investiţii:

Structura fondului de investitii

Acum să vorbim de randamentul fondului. În ultimul an, dacă investeai în iulie 2013, ajungea că în prezent investiţia ta să aibă un randament de 25% fără să faci nimic.

Da! Altcineva are grijă de banii tăi şi de modul în care se investeşte. Nu ai nevoie de prea multe cunoştinţe de specialitate pentru a folosi un astfel de instrument de investiţii.

Este ca şi cum ai pune banii într-un cont bancar (foarte uşor de făcut acest demers), însă randamentul nu este de 3-5%, ci de 25%.

Exemplu de calcul: Dacă ai fi pus 5000 de lei anul trecut, acum aveai cel puţin 6500 de lei.

Cu siguranţă dacă ai investi de unul singur pe bursă şi dacă ai analiza în fiecare zi diferite prognoze financiare ai putea avea mai mult profit. Am îngroşat  verbul „ai putea”, deoarece este greu să scoţi un profit mai mare de 25% dacă nu ai cunoştinţe în domeniu şi mult timp liber de analizat.

Eu recomand acest fond celor care sunt la început de drum în investiţii şi vor o alternativă la depozitul la termen oferit de bănci. Este la fel de uşor de utilizat, dar este mai profitabil.

Este un fond de investiţii în acţiuni, ceea ce prezintă un risc mai mare din categoria fondurilor mutuale. Până la urmă dacă nu rişti puţin, nu câştigi. Ideea este să rişti în mod inteligent.

UPDADE ARTICOL: Înainte să-ţi prezint concluziile, vreau să-ţi mai prezint câteva detalii de baza legate de ETF BET: (detaliile au fost oferite de managementul Tradeville pentru o mai bună imagine a serviciul pe care ţi l-am recomandat)

  • ETF BET Tradeville are ca scop principal replicarea cât mai exactă a performanţei indicelui BET; pentru a face asta, administratorul respectă structura indicelui BET;
  • Fondul este administrat pasiv, administratorul nu face speculaţii, ci investeşte doar în acţiunile care intră în componenţa indicelui BET;
  • Se tranzacţioneaza la bursă, la fel ca o acţiune,în intervalul 09:45 – 18:00;
  • Randamentul NU este garantat;
  • Spre deosebire de indicele BET, ETF BET Tradeville include şi dividendele distribuite de companiile din portofoliu;
  • Este un bun instrument pentru a paria, pe termen lung, pe creşterea economică a Romaniei;
  • Indicele BET, a cărui structura este replicată de ETF BET Tradeville, conţine unele dintre cele mai importante companii din sectorul de energie din Romania (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearlectrica), precum şi două dintre cele mai importante bănci locale (BRD şi Banca Transilvania).
  • Este un mod eficient de a economisi, lunar, o suma de bani, întrucât atât comisioanele de tranzacţionare, cât şi costurile de administrare sunt mai scăzute în comparaţie cu alte variante;
  • Suma minima pe care o poţi investi este contravaloarea unei unităţi de fond; în momentul de faţă o unitate de fond valorează 7.18 lei.

În concluzie vreau doar să-ţi spun ETF BET Tradeville este un mod foarte bun de a economisi inteligent pe termen mediu şi lung.

Dacă vrei mai multe informaţii despre acest fond, eu îţi recomand să intri AICI şi să completezi micul formular. Cineva te va contacta şi îţi va oferi cele mai bune informaţii cu referire la ce trebuie să faci ca să poţi beneficia de acest fond. (Eu am fost sunat după câteva ore de la completarea chestionarului)

După este la alegerea ta dacă vrei să economiseşi bani inteligent sau nu. Nimeni nu te va enerva cu telefoane la 12 noaptea dacă nu doreşti să investeşti.

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să-mi laşi un comentariu mai jos.

Succes la economisit!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.