Dobânda reprezintă prețul care trebuie plătit pentru împrumutul sau utilizarea, unei sume de bani pentru o anumită perioadă. Rata dobânzii este nivelul procentual aplicat capitalului împrumutat pe perioada derulării creditului.
După modul de calculare a dobânzii pentru sumele depuse la o bancă (depozite), dobânda poate fi de două feluri: dobândă simplă, calculată pe baza fondurilor depuse inițial și dobândă acumulată, calculată prin aplicarea ratei dobânzii la suma reprezentând capitalul depus inițial și dobânda obținută pentru perioada anterioară.
Ca valoare, dobânda percepută de o bancă pentru sumele date cu împrumut poate fi: dobândă fixă, care rămâne nemodificată pe toată durata contractului și dobândă variabilă, care se modifică pe perioada contractului în funcție de diferite criterii, cel mai frecvent fiind vorba despre indicatori monetari.
Pe lângă dobânzile fixe și variabile, tot mai multe bănci au introdus și credite cu dobânzi mixte, adică rata dobânzii este fixă pentru o perioadă inițială de până la 5 ani, iar ulterior aceasta se transformă într-una variabilă.
De regulă, dobânda stabilită la începutul perioadei de creditare este situată sub media pieței, însă ulterior este posibil ca banca să-și recupereze discountul oferit inițial, prin practicarea unor dobânzi mai ridicate.
Creditele cu dobanzi mixte pot fi o alegere atractivă pentru persoanele care doresc un împrumut imobiliar pe o perioadă relativ scurtă. În acest fel, vor beneficia de avantajele dobânzii scăzute pe cea mai mare parte a timpului în care se derulează contractul.