Curba de randament – Ce este Curba de Randament

Curba randamentului este o reprezentare grafică care reprezintă randamentele ratelor dobânzilor ale obligațiunilor având o calitate de credit egală, dar date de scadență diferite. 

Panta curbei de randament oferă o idee despre modificările viitoare ale ratei dobânzii și activitatea economică. Există trei tipuri principale de forme ale curbei de randament: normal (curba înclinată în sus), inversat (curba înclinată în jos) și plat.

Această curbă a randamentului este utilizată ca punct de referință pentru alte datorii de pe piață, cum ar fi ratele ipotecare sau ratele de creditare bancară și este utilizată pentru a prezice modificările producției și creșterii economice.

Curba de randament este o curbă continuă care descrie relaţia funcţională între randamentul la data scadenţei şi numărul de ani ce intervin înaintea scadenţei, pentru titlurile cu venit fix, la un moment dat.

O curbă a randamentului normală este una în care obligațiunile cu scadență mai lungă au un randament mai mare comparativ cu obligațiunile pe termen mai scurt din cauza riscurilor asociate cu timpul.

O curbă a randamentului inversat este una în care randamentele pe termen mai scurt sunt mai mari decât randamentele pe termen mai lung, ceea ce poate fi un semn al recesiunii viitoare. 

Într-o curbă de randament plană sau cu efect redus, randamentele pe termen mai scurt și mai lung sunt foarte apropiate unele de altele, ceea ce este, de asemenea, un predictor al unei tranziții economice.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.