”Cumpără acum – plătește mai târziu”

Nu cred că există bancă sau IFN care să nu aibă un mesaj asemănător. Suntem asaltați atât de mult de aceste texte la radio, tv, online, încât ajungem să credem că viața este despre credite și că este păcat că nu avem unul.

O treime din populație trăiește cu un salariu minim pe economie iar altă treime trăiește cu un salariu mediu. Majoritatea lor au trăit în comunism sau au fost crescuți de părinți cu mentalitate comunistă, iar mentalitatea de a cumpăra cât mai multe și acum este ideală.

Pentru ei, aceste mesaje funcționează, dar când ne vom opri?

Consumerismul este la locul lui și tot mai mulți intră în vraja lui. De ce să lăsăm pe mâine când putem avea totul azi?

De ce să nu ne cumpărăm o mașină de 70-90.000 euro, dar noi să stăm într-un apartament micuț?

De ce să nu ne mutăm într-o altă casă și să ne ipotecăm toată viața?

De ce să nu ne luăm acum de pe eMAG toate lucrurile nefolositoare cu ajutorul unui card de credit?

Totul ține de nivelul educației financiare și de când vom înțelege că fiecare mișcare pe care o facem se va vedea pe viitor.

Vorbește sincer cu bătrâni sau cu oameni pe la 60 de ani și întreabă-i dacă acum ar face lucruri diferit din punct de vedere financiar dacă s-ar întoarce în timp.

Sunt extrem de mulți care regretă că nu au economisit mai mult în tinerețe, că nu și-au redus cheltuielile, că s-au mulțumit cu acel loc de muncă stabil, că s-au mulțumit de un job de la 8 la 17 și că nu au început, poate, o afacere.

Atunci când ai ajuns să fii mulțumit că ajungi repede acasă, va trebui să îți pui mari semne de întrebare.

Te afli într-o zonă de plafonare și de încetinire financiară.

Educația financiară este un lucru pe care trebuie să îl faci constant. Mereu trebuie să fii în contact cu ea pentru că lucrurile se pot schimba cu rapiditate. Până acum 1-2 ani, nu ne gândeam că putem să ne gestionam contul bancar direct de pe telefon cu token și cu alte instrumente.

Acum, mersul la bancă este destul de rar și doar de necesitate maximă.

Educația financiară te va ajuta mereu să te autodepășești, să te cunoști mai bine și să îți dorești mai mult de la tine.

Educația financiară este despre:

  1. Autocunoaștere și autodepășire
  2. Setare de obiective
  3. Preluat volanul cheltuielilor
  4. Luptat pentru mai mult
  5. Obținut mai mult
  6. Gândire out of the box (gândire creativă)
  7. Dezvoltare continuă

Educația financiară sau stilul pe care îl vei însuși în urma educației financiare, este cea care te va trezi și va pune un sistem de ”protecție” asupra celor care vor să-ți ia banii.

Educația financiară este ca un ANTIVIRUS pe care îl instalezi în comportamentul tău și care te va proteja de intrușii care vor să-ți ia banii fără ca tu să îți dorești.

Acest antivirus va dăinui mereu în tine. Tu trebuie doar să-l mai actualizezi din când în când și să vii cu update-uri curente. Strategiile de marketing și toți roboții care urmăresc manipulare au ca scop să scoată banii din buzunarul nostru.

Cu atât mai mult trebuie să fii la curent cu acest ”ANTIVIRUS” și mereu să-l actualizezi și să fie activ.

Partea bună este că odată înțeles și aplicat, ”antivirusul” greu mai poate fi dezinstalat. Acesta poate fi transmis mai departe copiilor sau prietenilor.

Cu ce vreau să rămâi dupa acest articol este că educația financiară nu se termină niciodată. Fiecare dintre noi trecem prin etape diferite.

Poate ești la început și ai nevoie de informații despre cum să-ți setezi obiective și cum să-ți administrezi banii mai bine.

Poate ești mediu – avansat și vrei să-ți optimizezi costurile și chiar să te gândești la pensionare.

Sau ești mai avansat și de gândești la investiții din ce în ce mai complicate și complexe.

După cum observi, educația nu se termină niciodată. Trebuie mereu să fii în contact cu noutățile și să cauți să te îmbunătățești.

Ferește-te de ”Cumpără acum și bucură-te de el cât mai repede” cu ajutorul acestui ”antivirus” util.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.