Cum te protejezi de inflatie?

Cum nu există o modalitate de a evita inflația, trebuie să știi totuși câteva lucruri despre investițiile tale și cum poți face astfel încât să ți le protejezi.

Ritmul în care cresc prețurile bunurilor și serviciilor este unul mare, de aceea pe parcursul perioadelor inflaționiste este bine că să nu-ți ții banii sub formă de cash.

Cash-ul se devalorizează cel mai repede, însă și investițiile scad destul de mult într-o perioadă ca aceasta.

Actiunile și Crytpo au scazut foarte mult, chiar mai mult decât cash în cazul în care ai achiziționat la maximile de anul trecut.

Depozitele bancare sau titluri de stat?

Din păcate, specialiștii sunt de părere că investițiile în depozite bancare sau în titluri de stat nu sunt atât de bune în această perioadă. Conturile de economii nu mai fac față inflației, ele nefiind o modalitate de protecție împotriva acesteia.

Nici titlurile de stat nu sunt o opțiune considerată a fi sigură de către investitori.

Acestea nu au randamente care să acopere rata inflației.

DAAAR – aici este un mare dar. Dacă ai o sumă de bani și dorești să o protejezi pe o perioadă scurtă de timp (exemplu 1-2) – titlurile de stat acum cu peste 7,5% pe an ar fi o soluție bună.

Este o soluție pentru cei cu sume de care au nevoie într-o perioada mai scurtă de timp.

Companiile listate la bursă sunt o soluție?

Nu toate companiile pot aduce randamente bune, astfel încât să reziste în fața creșterii inflației.

Poți avea în vedere investiția în companiile care au domenii de monopol. În general, acestea sunt și companiile care pot mări prețurile pentru serviciile pe care le oferă, de aceea ele își pot păstra în timp și marja de profit.

Domeniile indispensabile sunt și ele un lucru pe care îl poți avea în vedere. Ține cont că o investiție în această zona este una bună pentru că în orice moment vom avea nevoie de utilități.

Investițiile în materii prime agricole sunt și ele o idee foarte bună. Poți cumpăra materii prime agricole, gaze naturale, dar și țiței direct pe bursă.

Prețul petrolului se mișcă odată cu inflația, de aceea o investiție în această zona ar putea fi benefică din acest punct de vedere.

Atenție mare – a face tranzacții pe mărfuri implică un risc mare și mai bine te limitezi dacă experiența ta nu este una benefică.

Poți alege chiar și ETF-uri care urmăresc companii din anumite sectoare în cazul în care cauți să investești în sectoare hot: energie sau alimentație.

Investițiile long term pot fi o soluție bună de protecție

Investiția pe termen lung este mereu una pe care să o ai în vedere.

Acest tip de investiție este una care face față în timp inflației, dar trebuie să ții cont de faptul că aceasta să nu fie din start pe randament real negativ.

Investiția pe termen lung este cea mai benefică, oricând și la orice oră.

Un lucru este cert: Orice scădere este urmată de o creștere și mai mare. Poate nu anul acesta (2022), dar sigur va fi creștere pe termen lung.

Achiziția constantă, folosit stradegia DCA, este una dintre deciziile cele mai bune, chiar și cu inflația, dar chiar și fără.

Imobiliarele și aurul

De obicei investițiile în imobiliare au o acoperire naturală împotriva inflației.

Acest lucru se datorează faptului că toate contractele de închiriere se resetează periodic la un nivel mai ridicat.

Piața imobiliară din România este una într-o continuă creștere, dezvoltatorii imobiliari așteptându-se că această piață să continue să se dezvolte.

Atenție în schimb la cumpărare în acestă perioadă puțin mai incertă. Aș amâna achizițiile directe o perioadă.

Recomandarea ar fi prin crowdfunding pe real estate unde poți investi sume mici, iar randamentele sunt chiar peste ce ai putea obține acum dacă ai cumpăra un apartament cu scop de închiriere.

Reprezentând un refugiu pentru investitori, aurul este un metal pe care mulți dintre aceștia îl preferă în perioadele inflaționiste.

El poate fi achiziționat direct sau se poate investi la bursă în companii care au afaceri în acest domeniu, de aceea el poate fi o investiție care să facă față în timp inflației. Prețul aurului a mers în lateral o perioadă de timp și ar putea fi o soluție pentru cei care vor să-șo protejeze banii pe timp de inflație.

Nu uită de criptomonede

Dacă ai o parte din protofoliu pe zona de crypto (eu am maxim 3%) ar fi o soluție, dar tot long term.

Nu investi totuși aici sume pe care nu ți le permite să le pierzi. Domeniul cripto este foarte volatil pentru că te poți uneori aștepta la creșteri foarte mari și în același timp să observi peste noapte că piață s-a prăbușit (cum s-a întâmplat de curând).

Aș alege doar 2 cryptomonede (cele mai plictisitoare pentru mulți): bitcoin și ether.

Dacă ești mai tânăr poți ține cont și de aceste investiții, dar ai în vedere că acestea trebuie să fie o porțiune mai mică din portofoliul tău.

Investiția în tine

Investiția în tine prin educație este un lucru foarte important.

Statele care au investit în educație au avut rezultatele economice cele mai bune pe termen mediu și pe termen lung. Nu uita importanța investiției în tine, mai ales în perioade de inflație mare.

Mai bine ne gândim cum să învățăm lucruri noi și să câștigăm mai bine pe termen lung. Venitul activ este mai important ca niciodată și ar trebui să ne concentrăm asupra luni.

Regandeste-ți cheltuielile

Verifică cu atenție și ce cheltuieli faci, iar dacă poți scădea unele dintre ele, atunci vei fi într-o poziție mult mai bună. Renegociază contractele și ține cont de faptul că nu toată lumea este afectată în același fel de inflație. Dacă nu folosești mașina zilnic, vei fi din start mai puțin afectat de inflație.

Fii atent să trimiți indexul de consum al energiei pentru a nu te trezi cu facturi foarte mari la finalul lunii. De asemenea, ține cont de serviciile medicale. Este o idee bună să-ți faci toate analizele din timp pentru a preveni problemele mai mari și astfel și costurile să crească semnificativ.

Dacă planuiai o achiziție mai mare, atunci acum este momentul cel mai bun pentru a o face. Nu aștepta prea mult pentru că există riscul ca prețurile să crească simțitor în timp.

Concluzie

Acestea sunt metodele de protecție împotriva inflației pe care trebuie să le ai în vedere.

Toată lumea este afectată de inflație, de aceea trebuie să iei aceste măsuri din timp pentru a reuși să faci față creșterii de prețuri.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.