Acest articol face parte dintr-o serie de articole care au ca scop să-ţi ofere o imagine de ansamblu despre cum se investeşte pe piaţa de capital. Citeşte primul articol educativ de AICI.
Stiaţi că potrivit studiilor în SUA finanțarea companiilor este realizată în mare parte prin intermediul pieței de capital și doar 20% prin piața bancară?
În Europa situaţia sta exact invers, doar 20% din iniţiativele private sunt finanţate prin piaţa de capital, diferenţa fiind acoperită de creditele bancare. În România companiile folosesc în preponderenţă creditul bancar pentru acoperirea necesarului de finanţare.
De ce este important să înţelegem cum se finanţează o societate prin piaţa de capital?
Pentru ca astfel înţelegem modalitatea de funcţionare a pieţei de capital şi ce se întâmplă cu banii noştri atunci când investim la bursă.
O societate care are nevoie de finanţare în vederea extinderii sau dezvoltării afacerii poate alege din mai multe variante, printre care şi emisiunea de acţiuni pe piaţa de capital. Companiile se pot finanţa prin intermediul pieţei de capital prin emisiunea de noi acţiuni.
Mecanismul este următorul: societatea emite noi acţiuni pe care le oferă spre vânzare investitorilor; cumpărătorii plătesc preţul stabilit în oferta, iar contravaloarea acţiunilor ajunge în contul emitentului pentru majorarea capitalului social şi realizarea proiectelor planificate.
O dată admisă pe bursă o companie şi-a acoperit necesarul de finanţare iar tranzacţionarea ulterioară a acţinilor nu afectează capitalul companiei.
Care sunt avantajele de care beneficiază o companie listată la bursă?
- o societate listată la bursă are acces la capital mai facil şi la costuri mai mici decât în cazul altor forme de finanţare;
- finanţarea prin intermediul pieţei de capital nu atrage după sine costuri suplimentare cum ar fi dobânzile ce trebuie plătite în cazul creditelor sau al obligaţiunilor;
- capitalul atras prin emisiunea de noi acţiuni ramâne la dispozitia societăţii fără a trebui rambursat la un anumit termen în comparaţie cu creditele şi obligaţiunile;
- companiile listate au vizibilitate şi notorietate mai mare în faţa partenerilor de afaceri şi a potenţialilor colaboratori. Vizibilitatea este oferită de publicitatea asociată listării, compania intrând astfel în atenţia investitorilor şi a analiştilor;
- o societate listată poate fi mult mai uşor evaluată prin determinarea valorii de piaţă.
Acestea sunt numai câteva din avantajele pentru care o companie ar trebui să ia în considerare finanţarea nevoii de capital prin listarea la bursă.
Care sunt condiţiile pe care o companie trebuie să le îndeplinească pentru a deveni o companie listată?
- forma de organizare a societăţii trebuie să fie S.A. (societate pe acţiuni);
- compania trebuie să aibă cel puţin 3 ani de activitate şi în această perioadă trebuie să fi întocmit situaţii financiare;
- trebuie să aibă capitaluri proprii de minim 1 mil. EUR sau estimează că va avea o capitalizare de minim 1 mil. EUR;
- o altă condiţie este să aibă un free-float de minim 25%. Free-float înseamnă numărul de acțiuni emise de o societate și aflate în circulație, care sunt disponibile pentru tranzacționare.
Pentru societăţile care nu îndeplinesc aceste condiţii, dar doresc să beneficieze de avantajele listării la bursă, există piaţa AeRO, piaţă special destinată strat-up-urilor şi IMM-urilor, dar despre aceasta vom discuta într-un articol viitor.
O societate ale cărei acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital are şi obligaţii faţa de acţionari:
- trebuie să aibă o politică de comunicare transparentă cu investitorii. Astfel, trebuie să comunice periodic atât rezultatele financiare cât şi evenimentele majore ce au loc în companie, cum ar fi schimbarea acţionariatului sau a managementului;
- trebuie să facă publice datele întâlnirilor AGA şi hotărârile luate în timpul acestor şedinţe;
- precum şi să informeze investitorii privind plata dividentelor şi toate detaliile legate de aceste drepturi.
Pentru companiile mari şi foarte mari finanţarea prin intermediul bursei are avantaje incontestabile. Cu cât sunt mai multe societăţi care fac pasul spre listare, cu atat creşte notorietatea Bursei de Valori Bucuresti şi o data cu aceasta creşte şi încrederea investitorilor în bursa autohtona şi astfel va creşte şi potenţialul pieţei noastre de capital.
Am aflat astazi care sunt avantajele emitenţilor listaţi la bursă şi vă propun în următorul articol să aflăm cum se formează preţul pe piaţa de capital şi care sunt factorii care îl influenţeaza.
Acest articol face parte dintr-un grup de articole ce are ca scop iniţierea pe piaţa de capital.
Un Share ar ajuta foarte mulţi prieteni de ai tăi.
Succes la bani!
Citeşte următorul articol din ghidul de începători pentru investitori aici -> Cum se formeaza pretul actiunilor pe bursa
Despre Autor: Monica Mititelu, economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.